Jak pečovat o lněný textil, aby byl jako nový? Perte na 40 °C a nesušte na sluníčku

Lněné bytové textilie jsou symbolem přírodního luxusu a elegance. Aby vám ale vydržely krásné co nejdéle, vyžadují specifickou péči. Len je přirozeně odolný materiál, který s náležitou pozorností dokáže stárnout s grácií, a časem se jeho přirozené výhody ještě zlepšují. Aby zůstalo vaše lněné povlečení, ubrusy, utěrky i oblečení jako nové, věnujte mu adekvátní péči. Není to nic složité a stejně se vám to vyplatí!


Jak na praní

Praní lněných textilií si zaslouží zvláštní pozornost, protože nesprávná technika může způsobit zbytečné opotřebení. Lněné textilie je nejlepší prát v mírně teplé vodě, ideálně do 40 °C, aby se zachovala jejich pevnost a barva. Používejte jemné prací prostředky bez agresivních chemikálií a vyhněte se bělicím prostředkům, které mohou poškodit přírodní vlákna.

„Také doporučuji prát lněné výrobky samostatně, aby nedošlo k poškození jinými materiály nebo oděvy s ostrými prvky,“ říká Madla Němcová, která pod značkou TULULUM šije lněný bytový textil.


Před sušením len vypněte

Sušení lněného textilu je stejně důležité jako praní. Doporučuje se lněné výrobky sušit na vzduchu, ideálně pověšené na šňůře, aby se předešlo zbytečnému mačkání. Nikdy nesušte len na přímém slunci, protože to může způsobit blednutí barev. Pokud používáte sušičku, zvolte nízkou teplotu a kratší program, aby se vlákna zbytečně nepoškodila. Po usušení je dobré textilie ihned sejmout a vyžehlit, aby se minimalizovaly záhyby.


Žehlete za vlhka, anebo vůbec

Žehlení lněného textilu může být náročné, protože len má tendenci se snadno mačkat. „Nejlepších výsledků dosáhnete, když budete žehlit len ještě mírně vlhký. Nastavte žehličku na nejvyšší teplotu určenou pro bavlnu a len, a používejte páru, která usnadní vyhlazení záhybů,“ doporučuje Madla Němcová, majitelka české značky lněného textilu TULULUM.

Pokud chcete dosáhnout ještě lepšího výsledku, žehlit můžete textilie z rubové strany, což zabrání vzniku lesklých míst. Pamatujte, že i lehká zmačkanost může dodat lnu přirozený vzhled a vašemu domovu na útulnosti.


Se skvrnami na nic nečekejte

Skvrny na lněném textilu mohou být obtížné, ale ne neřešitelné. Je důležité jednat rychle, než se skvrna stihne vsáknout do vláken. Skvrny od jídla nebo nápojů nejprve jemně osušujte čistým hadříkem, nepřetírejte je, aby se nerozšířily. Následně použijte jemný mýdlový roztok nebo speciální prostředek na skvrny vhodný pro přírodní textilie. Vyhněte se agresivním chemikáliím a vždy předem otestujte čisticí prostředek na malém, méně viditelném místě. Po ošetření skvrny opláchněte vodou a textilii nechte volně vyschnout.


10 zásad, jak pečovat o lněný textil

  1. Perte len v mírně teplé vodě – ideální je teplota do 40 °C, aby se zachovala pevnost a barva textilií.
  2. Používejte jemné prací prostředky – vyhněte se agresivním chemikáliím a bělicím prostředkům.
  3. Perte lněné textilie samostatně – předejdete tak poškození vlákna jinými materiály nebo ostrými prvky.
  4. Sušte len na vzduchu – ideálně pověšený na šňůře, mimo přímé sluneční světlo, které může způsobit blednutí barev.
  5. Pokud používáte sušičku, zvolte nízkou teplotu – a kratší program, aby se vlákna nezničila.
  6. Žehlete len, když je ještě mírně vlhký – zajistíte tak lepší vyhlazení záhybů.
  7. Nastavte žehličku na vyšší teplotu – ideální pro bavlnu a len, s použitím páry.
  8. Odstraňujte skvrny rychle – předcházejte vsáknutí do vláken a použijte jemný mýdlový roztok.
  9. Testujte čisticí prostředky na malém místě – abyste předešli nechtěnému poškození materiálu.
  10. Vyhněte se agresivním chemikáliím při čištění skvrn – používejte prostředky vhodné pro přírodní textilie.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky