Uvažujete o tepelném čerpadle? Pozor na změny v dotacích

Tepelné čerpadlo je pro mnoho domácností lákavou alternativou starého kotle na tuhá paliva, který již v následující topné sezóně nebude možné legálně provozovat. S investicí do tepelného čerpadla mohou pomoci dotace. Pravidla dotačních programů se však mění, vyplatí se proto sledovat informace na stránkách příslušných úřadů. Jaké dotace můžete pro nákup tepelného čerpadla využít a jaké změny ve státní podpoře nás od podzimu čekají?

Koupě tepelného čerpadla je pro mnoho domácností velkou investicí. Obzvlášť pokud se k ní přidávají také další náklady na rekonstrukci celého topení v domě. S financováním tepelného čerpadla domácnostem pomáhají dotace. Běžní zájemci mohou využít dotace v rámci programu Nová zelená úsporám, nízkopříjmovým domácnostem jsou pak určené Kotlíkové dotace a Nová zelená úsporám Light.

Je zde ale drobná komplikace: „Pravidla dotačních programů se budou od září měnit a už nyní je jasné, že dotace na nové zdroje tepla budou nižší. Zájemci o tepelné čerpadlo by proto měli zkusit stihnout jeho nákup ještě nyní v srpnu,“ upozorňuje na změny v dotacích Oto Hanus, technický ředitel společnosti Acond. Doplňuje také, že i s novými podmínkami budou dotace na tepelné čerpadlo výhodné. Stát chce totiž lidi k výměnám kotlů nadále motivovat.


Kotlíkové dotace končí

Oblíbený program Kotlíkových dotací, kterých podle údajů Státního fondu životního prostředí za posledních dvanáct měsíců využilo více než 4000 žadatelů, poběží ve své nynější podobě jen do konce srpna. Lidé, kteří splní podmínky, mohou získat kotlíkovou dotaci na tepelné čerpadlo ve výši až 180 000 korun a dotace může pokrýt až 95 % nákladů na zařízení.

To se ale nyní mění. Kotlíkové dotace, které rozdělovaly kraje, od září skončí. Domácnosti s nízkými příjmy ale budou moci požádat o dotaci na nový zdroj tepla v rámci Nové zelené úsporám Light,“ vysvětluje Oto Hanus. Na tepelné čerpadlo přitom bude možné dostat příspěvek až 150 000 . Dotace už nebude podmíněna výměnou starého kotle na tuhá paliva, ale bude možné s dotací vyměnit i kotle na topné oleje, elektrické vytápění, stará lokální topidla nebo plynové kotle.


Nová zelená úsporám podporu mírně snižuje

Pro běžné domácnosti je určen oblíbený dotační program Nová zelená úsporám. Ani jemu se ale nevyhnou drobné změny. Ty obvykle reagují na snižující se ceny podporovaných technologií – tak tomu bylo třeba u fotovoltaiky. Od září bude mírně nižší také podpora tepelných čerpadel vzduch-voda, na která bude možné získat dotaci ve výši až 90 tisíc korun. „Maximální výše dotace na tepelné čerpadlo bude od září tedy nižší o deset tisíc korun, zachován přitom zůstane strop 50 procent uznatelných nákladů,“ říká Oto Hanus. A dodává, že podrobnější informace o dotacích budou známy později a stejná úprava se bude nejspíš týkat i dotací Oprav dům po babičce, které jsou určeny na rekonstrukci starých domů.


Dotace výrazně zlepšují ekonomickou návratnost tepelných čerpadel

I přes uvedené změny jsou dotace dobrý prostředkem, jak výrazně zlepšit ekonomickou návratnost tepelného čerpadla. „Vzhledem k energetickým úsporám je provoz tepelného čerpadla finančně výhodný. Dotace v rámci Nové zelené úsporám, která v ideálním případě pokryje polovinu ceny samotného zařízení i nákladů na jeho instalaci, může jeho ekonomickou návratnost snížit třeba i na pouhých několik let,“ shrnuje Oto Hanus z firmy Acond. Při koupi tepelného čerpadla je ale dobré se vždy obrátit na takového dodavatele, který vám se získáním dotace pomůže, případně doporučí vhodného odborníka.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika