Bezpečnost dětí a domácích mazlíčků: Jak se vyhnout nástrahám na zahradě

I babí léto je čas, kdy jsou zahrady centrem rodinného života. Děti si hrají, domácí mazlíčci pobíhají a všichni si užívají krásného počasí. Zahrada je ale také místem, kde na naše nejmenší a čtyřnohé kamarády číhají skryté nástrahy. Jak zajistit, aby byla zahrada bezpečnou oázou pro celou rodinu?


Zabezpečení vodních ploch

Zahradní jezírka a bazény jsou skvělým způsobem, jak přidat kouzlo do zahrady, ale zároveň představují nebezpečí pro malé děti a domácí mazlíčky. Martina Zahradníková, odbornice na zahradní design z Ekonomických staveb, radí: „Bezpečnostní ploty kolem bazénů a jezírek jsou základním opatřením, které zabrání nechtěným pádům. Vhodným, avšak dražším řešením, je také použití bazénového zastřešení či plovoucích krytů, které nejen zvyšují bezpečnost, ale také chrání vodu před znečištěním. Základem bezpečnosti je ale mít děti při hře vždy pod dohledem dospělé osoby.”

Alarmy do bazénů jsou další vrstvou ochrany, která při nečekaném pohybu ve vodě okamžitě upozorní na nebezpečí. Mohou zachránit život tím, že včas upozorní na nečekaný pohyb ve vodě. Opomíjet by se nemělo ani na znepřístupnění studen či jímek. V případě, že máte na zahradě místa, kam by se neměli čtyřnozí kamarádi vůbec dostat, můžete zvážit i elektro-obojek, který mazlíčka na ohraničené části nepustí.

 

Nebezpečné rostliny, chemikálie a hmyz

V mnoha zahradách se vyskytují rostliny obsahující toxické látky, které mohou dětem i zvířatům způsobit vážné zdravotní problémy. Příznaky otravy mohou zahrnovat zvracení, průjem, bolesti břicha, zmatenost nebo křeče. V případě podezření na otravu je důležité okamžitě kontaktovat lékaře nebo veterináře.

Abyste se těmto komplikacím vyvarovali, je třeba se vyhnout výsadbě rostlin, jako jsou azalky, narcisy, koniklece a další. Přestože například pejska často odpuzují už svou vůní, nikdy nemáte jistotu, že nepřevládne zvědavost. K okusování navíc lákají oblíbené živé ploty, které bývají často jedovaté. Například větvičky tisu mohou vašeho pejska vážně ohrozit. „Jestliže pes pozře nějakou z rostlin, neváhejte a vyhledejte pomoc veterináře. Nejlépe uděláte, pokud zavoláte veterinářovi předem a řeknete, o jakou rostlinu se jedná. V takovém případě nebudete muset čekat, protože vás přijmou urgentně s již přichystanými léky. Pokud máte možnost, přineste s sebou pro jistotu i kousek rostliny,” nabádá specialistka na péči o domácí mazlíčky z e-shopu SpokojenýPes.cz Zuzana Sequensová.

Místo jedovatých rostlin je vhodnější vysazovat bezpečnější alternativy, jako jsou měsíček lékařský nebo levandule, které jsou navíc přínosné pro zahradu díky svým léčivým vlastnostem a schopnosti odpuzovat škůdce.

Obdobně nebezpečné jsou i chemické látky používané v zahradě – hnojiva či pesticidy. Vždy by měly být pečlivě uskladněny v uzamykatelných skříních či truhlách, aby byly mimo dosah zvídavých dětí a domácích mazlíčků. Nejvhodnější variantou je sáhnout po přírodních alternativách, které jsou nejen bezpečnější, ale také šetrnější k životnímu prostředí. Pokud trváte na použití chemických prostředků, aplikujte je výhradně v době, kdy bude zamezen přístup dětí či zvířat na ošetřované místo.

Dalším skrytým nebezpečím na zahradě mohou být vosí nebo sršní hnízda. Vosy a sršni si často staví hnízda v koutech zahrady, v hustých keřích, ve starých stromech nebo dokonce pod střechou pergoly. Při vyrušení mohou být agresivní, a zatímco vosí bodnutí je bolestivé a může způsobit alergické reakce, sršní bodnutí je ještě nebezpečnější kvůli vyššímu množství jedu. Pokud objevíte vosí nebo sršní hnízdo na své zahradě, je nejlepší kontaktovat odborníky na jeho bezpečné odstranění. Nikdy se nepokoušejte hnízdo odstraňovat sami, zejména pokud jsou v blízkosti děti nebo domácí zvířata.

 

Bezpečnost na trampolínách a herních prvcích

Trampolíny a další herní prvky jsou dětmi velmi oblíbené, nicméně mohou být také nebezpečné. „Ochranné sítě kolem trampolíny a její umístění na rovné ploše jsou nezbytné pro prevenci úrazů. Pravidelná kontrola stavu trampolíny a herních prvků je klíčová pro zajištění jejich bezpečného používání,“ zdůrazňuje Martina Zahradníková.

Dřevěné herní prvky jako houpačky a skluzavky by měly být pevně ukotvené a pravidelně ošetřované, aby se zabránilo jejich poškození. Dbejte na to, aby herní prvky neměly třísky nebo ostré hrany, které by mohly způsobit zranění.


Ochrana před sluncem

Dlouhodobý pobyt na slunci může být nebezpečný nejen pro děti, ale i pro domácí mazlíčky. Stinné oblasti vytvořené pomocí pergol, slunečníků nebo stromů jsou klíčové pro ochranu před přehřátím. Ve dnech, kdy je extra horko, se může hodit i zahradní sprcha či mlžítko, kde se mohou osvěžit všichni, kteří na zahradě tráví čas, ať už čtyř, nebo dvounozí.

„Důležité je zajistit, aby mohl i váš čtyřnohý parťák trávit den na co nejchladnějším místě. Venku je pejskovi potřeba zajistit přístup na stinné místo, kde bude moci odpočívat,” říká Zuzana Sequensová. „Úlevu od horka může poskytnout také skládací bazének pro psy nebo i obyčejná dětská vanička, kterou naplníte vodou a pes se bude moci zchladit, kdykoliv bude potřebovat,” dodává odbornice ze Spokojeného psa. V horkých dnech je také obzvlášť důležitý neustálý přísun tekutin. Na zahradě proto rozmístěte více misek s čerstvou vodou, abyste měli jistotu, že ji mazlíček všechnu nevypije. Nejvhodnější je dát misky na místa, kde přes den nesvítí moc slunce, aby se voda nekazila a zůstala svěží.

 

Elektrické a plynové vedení

Elektrické kabely a plynové nádrže mohou představovat značné riziko, pokud nejsou správně zabezpečeny. „Rozvody elektrických kabelů by měly být zakopány v zemi a opatřeny chráničkou, aby nedošlo k jejich poškození a následnému úrazu elektrickým proudem,“ radí Martina Zahradníková.

Plynové grily a venkovní ohniště by měly být umístěny mimo dosah dětí a domácích zvířat. „Grilování a otevřený oheň jsou oblíbené letní aktivity, ale je důležité zajistit, aby byly bezpečné. Ujistěte se, že jsou plynové lahve dobře připojené a jejich stav pravidelně kontrolovaný, i když zrovna nejsou v provozu,“ doplňuje zahradní designérka Ekonomických staveb. V případě, že máte na zahradě ohniště, je důležité se vždy před odchodem od něj ujistit, že je zcela vychladlé, nejen kvůli nebezpečí požáru, ale i proto, abyste zabránili možnosti popálenin mazlíčka, který by chtěl ohniště prozkoumat.

Zabezpečení vaší zahrady proti nástrahám je nezbytné pro zajištění bezpečí vašich dětí a domácích mazlíčků. Dodržováním těchto doporučení vytvoříte prostředí, kde se všichni členové rodiny mohou bez obav těšit z krásného letního počasí, zatímco vy si budete moci užívat klidu a krásy vaší zahrady.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada