Muži a pračka: Návod, který zachrání vaši garderobu (i nervy)

Už od dětství je ovládání strojů mužská doména, ale když jde o pračku, často se po otevření bubnu objeví nečekané překvapení. Košile, které měly být sněhově bílé, najednou září v odstínu lososa a oblíbené ponožky se smrskly na dětskou velikost. Jak se těmto trablům vyhnout, když není po ruce partnerka ani vždy ochotná maminka? Tento návod nejen provede pány tvorstva všemi nástrahami praní, ale po jeho přečtení se z pračky stane jejich oblíbená hračka!


Praní začíná už u třídění

Rozpoznání barev je základ! Někdy se však i tento na první pohled banální krok může změnit v komplikovanou hádanku, která v krajních situacích končí nadobro zničenou oblíbenou košilí. Jak tedy vyzrát nad svršky či ložním prádlem nejrůznějších odstínů? Nejprve je dobré roztřídit základní barvy. Bílé k bílému, černé k černému. V ten moment je půl práce hotovo a zbylé prádlo už bude hračka. Světle modré kalhoty, růžový top či tmavě zelené prostěradlo. U těchto kousků záleží především na sytosti jednotlivých odstínů. Výrazné a plné barvy je třeba od jemných a světlých oddělit, abyste předešli nechtěnému obarvení. Jakmile před sebou budete mít 4 kupy roztříděného prádla, je čas začít prát!


Kolik toho do bubnu a kam s pracím práškem?

Všeho moc škodí, proto si dejte pozor, abyste pračku zbytečně nepřeplnili. Každé zařízení vám radí, jaký maximální počet kilogramů zvládne pojmout. Tuto hranici je třeba dodržovat a buben plnit tak na 85 % jeho kapacity. Například povlečení na 2 přikrývky a 2 polštáře se do pračky bez problému vejde, další kus v podobě prostěradla už je však moc. Nacpaný buben totiž nepracuje efektivně a prádlo tak v konečném důsledku nemusí být vypráno přesně podle vašich představ. S optimálně naplněným bubnem vám pomůže jednoduché pravidlo. Pokud máte problém s dovřením dvířek, určitě pár kousků oblečení odeberte. Poděkuje vám nejen pračka, kterou tak nebudete zbytečně zatěžovat, ale i vaše rodina za bezchybně vyprané svršky.

K dosažení čistého prádla vám však voda a nepřeplněný buben stačit nebudou. Kam tedy s pracím prostředkem? Záleží, zda se jedná o kapsle či prášek. Do šuplíku patří jen sypké a tekuté varianty, konkrétně do přihrádky označené symbolem "II" nebo "2", která je určená pro hlavní praní. Polštářky, které se během praní postupně rozpouští, se poté vkládají do samotného bubnu. Některým kouskům však nestačí jen klasický prací prostředek. „Syntetické a funkční materiály je vhodné prát s příměsí speciálních prostředků, které se postarají o jejich patřičné vyprání. Umělá vlákna je totiž potřeba prát při nízkých teplotách, v rámci kterých se klasické prací prostředky nezvládnou natolik aktivovat, aby nežádoucí bakterie zvládly efektivně odstranit. Je proto vhodné myslet i na dezinfekční prostředky, které prádlo skutečně vyčistí a zbaví nečistot,“ vysvětluje Jakub Kalvoda, CEO společnosti MK Lůžkoviny.


Program podle obrázku na cedulce

Teď už jen stačí pračku zapnout a nechat prádlo prát. Jaký program ale vybrat, aby se oblečení či povlečení nezničilo? Všechny odpovědi ukrývá malý látkový štítek na vnitřní straně oděvu. Stačí jen geometrickou hádanku rozluštit! Nejdůležitější a zároveň nejsnadněji rozpoznatelný je symbol teploty. Malá vanička s číslem uprostřed říká, na kolik stupňů je třeba prádlo prát, aby nedošlo k jeho poškození. V případě, že v piktogramu optimální teplota chybí a místo nich vidíte jen symbol ruky, jde o ruční praní. Ve většině případů si však vystačíte s univerzálními 40 °C. Kalvoda však dodává, že vždy záleží na materiálu. Pevná 100% bavlna přece jen nějaké menší zaváhání odpustí snáz, než jemné látky jako je například kašmír. Proto raději oblíbený svetr vaší drahé polovičky, u kterého si nejste jisti, jak jej správně a šetrně vyprat, do bubnu s ostatním prádlem vůbec nedávejte. Vyšší dívčí přenechte profesionálům.


A co když pračka dopere?

Piktogramy vám poradí i s vhodnou péčí po vyprání. V případě sušení hledejte na cedulce obrázek čtverce. Pokud je doplněný o kruh s drobnými tečkami uprostřed, můžete povlečení, prostěradla nebo třeba ručníky bez problému vložit do sušičky. Pozor ale na teplotu! Čím nižší počet puntíků ve středu symbolu, tím menší je třeba zvolit teplotu. Prádlo, které tento symbol má zcela přeškrtnutý, je potřeba sušit klasicky na čerstvém vzduchu.

O všemi oblíbeném žehlení se také dozvíte přímo ze štítku. Počet malých teček uvnitř symbolu vám stejně jako u piktogramu sušení poradí, při jaké teplotě prádlo žehlit nebo zda vůbec látka tento způsob péče zvládne ustát. Není se však čeho obávat. Praní není raketová věda, která vyžaduje hluboké zamyšlení. Stačí se řídit těmito jednoduchými pravidly, párkrát si vše zkusit a po několika vypraných várkách se stanete odborníkem na čisté a voňavé prádlo i vy.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky