Trávíte horké dny ve městě? Nejčastější otázky ohledně "městského tepelného ostrova"

🌞🏢🏬 Trávíte horké dny ve městě? Možná Vám připadá, že ulice doslova sálají.

❓👨‍🔬 Napadají Vás otázky ohledně „městského tepelného ostrova“? Známý klimatolog z ČHMÚ Radim Tolasz odpovídá na ty nejčastější. Mrkněte na to, co Vás zajímá...😉

❓ Co vede ke vzniku tepelných ostrovů?

👨‍🔬🔎 Důvody jsou v zásadě dva. Zaprvé došlo ve městech, aglomeracích nebo průmyslových regionech ke změně zemského povrchu, převládají zpevněné betonové nebo asfaltové plochy, které dobře akumulují teplo a ohřívají tak nejbližší okolí. Po západu slunce se jen pomalu ochlazují, a prodlužují tak ohřívání vzduchu i v časech, kdy už by se okolní vzduch měl pomalu ochlazovat. A za druhé jsou v těchto lokalitách zpravidla dodatečné zdroje teplaprůmyslová výroba, odvody z klimatizací, ztráty při vytápění apod.

❓ Jaké jsou rozdíly teplot mezi městem a okolím?

👨‍🔬🔎 Na to není jednoznačná odpověď, záleží to na velikosti těchto oblastí, na konkrétním průběhu počasí a na denní době. V extrémech může být teplota vyšší i o více než 10 °C, v dlouhodobých průměrech se pohybujeme v jednotkách stupňů. V těchto porovnáváních je však důležité mít správně změřenou teplotu, což není ve městech úplně jednoduché a můžeme mít zkreslené výsledky.

❓ Mají tep. ostrovy nějaký vliv na vznik a pohyb bouřek?

👨‍🔬🔎 V případě, že je v oblasti jen slabé proudění, může se vyvinout vlastní cirkulace tepleného ostrova, která připomíná brízové proudění běžné na rozhraní velkých vodních ploch a pevniny. V těchto případech se může vyskytnout i zvýšené množství kupovité oblačnosti, které za hodně příznivých podmínek může urychlit i vznik bouřek v okolí. Vliv tepelného ostrov na samotný vznik bouřky je však měřením a pozorováním špatně doložitelný.

❓ Mají tep. ostrovy vliv i na sucho ve městě?

👨‍🔬🔎 Důsledkem změny povrchů ve městech je rychlejší odtok, srážkovou vodu rychle odvádíme pryč, máme menší zelené plochy, kde by se voda mohla přirozeně vsakovat. Proto bývá nástup sucha v těchto oblastech dřívější a sucho trvá tedy déle.

❓ Jaký vliv změny klimatu lze očekávat, pokud jde o fenomén tep. ostrovů?

👨‍🔬🔎 Scénáře změny klimatu pro Česko, které připravujeme v projektu PERUN, nám ukazují, že se bude u nás dále zvyšovat teplota a budou častější přívalové srážky. To ve svém důsledku zvýší teplotní a vlhkostní kontrast mezi městskou aglomerací a jejím okolím. Pokud se nebudeme věnovat adaptačním opatřením, která mohou procesy vzniku a trvání tepleného ostrova zmírnit nebo alespoň zpomalit (jde o tzv. zelenomodrou infrastrukturu), pak budou zvláště letní horké vlny ve městech hodně nepříjemné.

❓ Jaký vliv má tep. ostrov na život ve městech?

👨‍🔬🔎 Stačí se podívat, jak se v takových horkých dnech lidé “stěhují“ z ulic do parků, pod stromy nebo do klimatizovaných prostor. Ne vždy je to možné, ale stín vyhledáváme všichni. Souvisí s tím i zvýšený odběr energií, který ve svém důsledku celou situaci dále zhoršuje. I když musíme fungovat, tak nám nezbývá než zpomalit a některé akce a činnosti raději přesouvat do ranních hodin nebo odložit.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika