Zkrácený týden v USA

V nadcházejícím týdnu, který bude kvůli svátkům zkrácený, se investoři zaměří především na páteční zprávu o srpnové zaměstnanosti. Tento klíčový údaj bude hrát zásadní roli, neboť trhy se připravují na možné snížení úrokových sazeb Federálním rezervním systémem na konci měsíce. Současně Bank of Canada zvažuje další uvolňování měnové politiky, ceny ropy budou pravděpodobně nadále pod tlakem a očekáváme i nové údaje o výrobě z Číny. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Mzdy mimo zemědělský sektor

S ohledem na blížící se první snížení úrokových sazeb Federálním rezervním systémem se investoři zaměří na páteční zprávu o zaměstnanosti za měsíc srpen. Tento klíčový údaj poskytne náznaky, jak agresivní může být přístup centrální banky při uvolňování měnové politiky. Předseda Fedu Jerome Powell již naznačil, že nastal čas pro úpravu úrokových sazeb směrem dolů. Většina trhů očekává, že první krok bude proveden na zasedání 17. a 18. září, pravděpodobně snížením o 25 bazických bodů. 

Jakékoliv signály naznačující oslabení trhu práce by mohly znovu vyvolat obavy z možné recese, které otřásaly trhy na přelomu července a srpna. Tento negativní sentiment byl ještě zesílen výprodejem spojeným s carry trade japonského jenu. Před zveřejněním páteční zprávy budou investoři bedlivě sledovat další aktuální údaje o stavu trhu práce. Ve středu bude publikována zpráva Jolts o volných pracovních místech, která rovněž poskytne informace o propouštění. Ve čtvrtek pak vyjdou údaje ADP o zaměstnanosti v soukromém sektoru a týdenní zpráva o počátečních žádostech o podporu v nezaměstnanosti.

Volatilita

Akcie na Wall Street zaznamenaly růst, přičemž index Dow uzavřel páteční obchodování na svém druhém po sobě jdoucím maximu, což bylo podpořeno nadějemi na brzké snížení úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému. Trhy se po srpnovém výprodeji úspěšně odrazily ode dna a rozšiřující se rally je vnímána jako povzbudivý signál, zejména pro investory, kteří byli znepokojeni přílišnou koncentrací růstu v technologických akciích. Zároveň investoři začali přesouvat kapitál do méně oblíbených hodnotových akcií a akcií s menší tržní kapitalizací, které by mohly profitovat z nižších úrokových sazeb. Analytici z Bank of America však varují, že září a říjen mohou být historicky pro akcie volatilními měsíci, a jakékoliv nečekané ekonomické údaje by mohly způsobit nové otřesy.

Bank of Canada

Očekává se, že Bank of Canada ve středu potřetí v řadě sníží úrokové sazby. Centrální banka již od června dvakrát snížila svou základní úrokovou sazbu na 4,5 %, a trhy nyní počítají s dalšími dvěma sníženími sazeb do konce letošního roku. Přestože páteční údaje ukázaly, že kanadská ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla o něco rychleji, než se původně předpokládalo, varovné signály přicházejí z červnových dat, která ukázala nulový růst. Podle předběžných odhadů od Statscan se navíc očekává, že ani červenec nepřinese žádné výrazné zlepšení. Guvernér Bank of Canada Tiff Macklem po červencovém zasedání naznačil, že se banka hodlá více zaměřit na podporu ekonomiky, než na přísnou kontrolu inflace, což naznačuje změnu priorit v její měnové politice.

Ceny ropy pod tlakem

Ceny ropy zaznamenaly v pátek pokles, což završilo týden i měsíc výraznými ztrátami, přičemž hlavním faktorem byl výhled na zvýšení nabídky ze strany OPEC+ od října. Futures kontrakty na ropu Brent s dodáním v říjnu, které v pátek vypršely, uzavřely o 1,14 USD níže na 78,80 USD za barel. Tento vývoj představuje pokles o 0,3 % za týden a o 2,4 % za celý měsíc srpen. Futures kontrakty na americkou ropu West Texas Intermediate (WTI) uzavřely obchodování s poklesem o 2,36 USD na 73,55 USD za barel, což znamená týdenní pokles o 1,7 % a měsíční pokles o 3,6 %. Podle agentury Reuters OPEC+ plánuje zvýšit těžbu od příštího měsíce, a to navzdory výpadkům v Libyi a přislíbeným škrtům některých členů, které mají kompenzovat nadprodukci. Tento krok přichází v době, kdy je poptávka po ropě stále slabá. Nejistota ohledně očekávaného snižování sazeb ze strany Federálního rezervního systému také přispěla k poklesu cen ropy, protože páteční silná data o spotřebitelských výdajích naznačila, že tempo uvolňování měnové politiky by mohlo být pomalejší. Nižší úrokové sazby by jinak mohly podpořit hospodářský růst a tím i poptávku po ropě.

Údaje z Číny

Čína v pondělí zveřejní srpnové údaje Caixin PMI ve výrobě, u nichž se očekává, že po červencovém poklesu se vrátí do oblasti expanze. Vládní údaje v sobotu ukázaly, že čínská výrobní aktivita se v srpnu propadla na šestiměsíční minimum, protože ceny továrních vstupů klesly a majitelé bojují o zakázky, což udržuje tlak na Peking, aby přijal další ekonomická stimulační opatření na podporu poptávky domácností. Po slabém výkonu ve druhém čtvrtletí druhá největší ekonomika světa v červenci dále ztrácela dynamiku. Politici naznačili odklon od své tradiční strategie rozsáhlých investic do infrastrukturních projektů a místo toho zaměřili stimulační úsilí přímo na domácnosti.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality