Každá vanová baterie má svůj styl, který je ten váš?

V současné době patří mezi nejoblíbenější styl minimalismus, ale řada domácností se nechává inspirovat také stylem severským, industriálním či rustikálním. Skvěle vypadá také domácnost zařízená v glamour stylu nebo inspirovaná retro. Aby byl efekt dokonalý, je třeba se zaměřit na detaily. Jakou podobu má koupelna v daných stylech?

Minimalistický styl

Základní poučka tohoto stylu zní „méně je více“. Vybavení je ryze funkční, linie jsou hladké bez zdobení, barvy se drží při zemi, tedy v neutrální rovině. Často se využije efektu jedné výraznější barvy (červená, zelená, černá/šedá…). Vše se zaměřuje na funkčnost. Nevěřte však tomu, že taková koupelna vypadá stroze. Naopak, propracovaný minimalistický styl uchvátí vaši pozornost estetickou čistotou a rafinovanými detaily. Vanové baterie i koupelnové doplňky (včetně rámů zrcadla) bývají hranaté, často v černé povrchové úpravě. Nejčastěji zde najdeme termostatické verze. Nezřídka se využívá obkladů v dekoru mramoru, který pak působí jako velký obraz.

Severský styl

Severský nebo také skandinávský styl se do určité míry inspiruje minimalismem, ale hlavně přírodními (světelnými) podmínkami severských zemí. I zde je vše převážně funkční a linie elegantně nezdobné. Více se však využívá bílé barvy, dřeva a světlých odstínů hnědé či šedé. Výjimkou nejsou vzory nebo přimíchání teplých barev. Cílem je do určité míry „útulnost“. V severském stylu nalezneme nábytek s dekorem dřeva, často i obklady, například ve sprchovém koutu s dekorem dřeva. Podlahy mohou mít elegantní, opakující se vzor. Vanové baterie či sprchové baterie sází na chrom, případně mosaz. Linie jsou oblé či kombinací rovných a zaoblených ploch, vždy bez výrazného zdobení.

Rustikální styl

Rustikální styl obvykle nalezneme na chatách, ale skvěle může působit i v domě. Tento přístup se nebojí syrově působících přírodních materiálů – přiznané trámy, neopracované dřevo či kámen, odhalené cihly, zdobení či výraznější dekory či vzory (například na textiliích). V koupelně se objevují trávy či zelené rostliny. K dokonalosti přispějí umyvadlové mísy umístěné na zdobných podumyvadlových skříňkách. Vanové baterie jsou zdobné, často kohoutkové, nezřídka jsou umístěné na okraji vany. Hodně se pracuje se zlatavými či měděnými odlesky.

Glamour styl

Milovníci luxusu by měli zbystřit. Glamour styl pracuje s vkusným luxusem. A k tomu patří i zlaté doplňky. Vanové baterie ve zlatém dekoru jsou nezbytností, stejně jako rám zrcadla, kování dveří nebo koupelnové doplňky. Glamour styl se nebojí fialové, královsky modré, smaragdově zelené, ani lesklých předmětů (kov, krystaly, sklo…). S výraznými prvky se často pracuje jako se solitéry, dostanou prostor vyniknout. 60 % místnosti obvykle tvoří podpůrná barva, která vytvoří patřičnou atmosféru pro výraznější kusy.

Industriální styl

Čím dál populárnější je industriální styl. Vznikl v okamžiku, kdy si architekti všimli potenciálu starých továren a začali je přepracovávat na byty. Doprovází ho tedy určitá syrovost, oprýskané stěny, rozlehlost místností, betonové prvky (včetně stěn či podlahy), široké využití kovu (například obklady koupelny, nábytek nebo bytové doplňky). Najít zde můžeme nahrubo obílené přiznané cihlové stěny. Koupelna bývá směsicí šedých, neutrálních a zemitých barev. Výjimkou není ani dřevo. Vanové baterie evokují trubky a jejich design může působit i určitým způsobem drsně.

Retro či vintage styl

Retro či vintage styl jsou životním stylem, obvykle se domácnost v tomto duchu tvoří doslova léta. Do jisté míry se jedná o opak minimalismu, neboť prostor může vypadat na první pohled zahlceně. Nenechte se ale zmást, jednotlivé prvky obvykle spojuje nějaká propracovaná linka (někdy je to barva, jindy období). Základem je, aby všechny prvky měli jistý „ošuntělý“ nádech. Vana může být samostatně stojící, pak je třeba sáhnout i po samostatně stojící vanové baterii, nebo klasicky zabudovaná. Nezřídka jsou vanové baterie kohoutkové.

Radek Stolář
Pracuje pro portál Kurzy.cz od roku 2016. Nejprve měl na starost technickou správu reklamy, ale od roku 2017 se rovněž stal členem obchodního týmu, kde působí dodnes. Ve volném čase se věnuje studiu grafiky, sportu, seriálům a rybaření.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Koupelna