Pohonné hmoty dále zlevňují, kvůli slábnoucí Číně. Levné by měly zůstat na podzim i v příštím roce

Ceny pohonných hmot v Česku dále klesají, nafta dokonce na více než roční minimum. Benzín v uplynulých sedmi dnech mírně zrychlil svůj cenový pokles, když zlevnil o 33 haléřů na 36,85 koruny za litr, nejníže od letošního ledna. Nafta rovněž zlevnila, o 29 haléřů, na 35,02 koruny za litr – čili nejníže od začátku loňského srpna, kdy byla zvýšena spotřební daň z ní, resp. vrácena na původní úroveň.

V příštích sedmi dnech pohonné hmoty dále zlevní, o čtyřicet haléřů na litr v případě benzínu i nafty.

Cena ropy Brent se totiž dále klesá, včera uzavřela na svém minimu za celé období od června 2023, a sice 72,70 dolaru za barel. Pokles ceny ropy je tak výrazný, za poslední týden o zhruba 7,3 procenta, že jeho dopad do cen pohonných hmot v Česku nezvrátí ani zastavení posilování koruny vůči dolaru, k němuž došlo koncem srpna. Od té doby koruna vůči dolaru dokonce mírně oslabila, ovšem jen v rozsahu do jednoho procenta. Takže zlevňování ropy povede i v příštím týdnu ke uvedenému zlevňování pohonných hmot v ČR.

Ropa zlevňuje kvůli přetrvávajícím obavám z poměrně slabé globální poptávky po ní, dané v prvé řadě slabším než předpokládaným hospodářským růstem Číny. Probleskují sice zprávy, že kartel OPEC a jeho spojenci v čele s Ruskem by mohli odložit zvýšení těžby plánované na říjen, avšak ani takovéto informace zatím nedodávají ropě viditelný růstový impuls.

Americké banky Goldman Sachs a Morgan Stanley proto v minulém týdnu shodně upravily své prognózy ceny ropy v příštím roce směrem dolů. Podle Goldman Sachs cena ropy Brent v příštím roce bude v průměru činit jen 77 dolarů za barel, zatímco dosud banka předpokládala, že to bude 82 dolarů za barel. Morgan Stanley zase svoji prognózu redukovala z pásma 76 až 81 dolarů do pásma 75 až 78 dolarů za barel. To znamená, že pohonné hmoty v Česku by měly zůstat poměrně levné i letos na podzim a v příštím roce, neboť výraznější oslabení koruny vůči dolaru se nepředpokládá.

Podle dat Evropské komise patřily i ve druhé polovině srpna tuzemské pohonné hmoty k jedněm z nejlevnějších v EU. Naftu v zemích EU tankovali řidiči levněji než v Česku pouze na Maltě, v Bulharsku, v Litvě a v Lucembursku. Benzín byl levnější než v Česku ve stejných zemích jako nafta a navíc ještě na Kypru, v Rumunsku a v Polsku.

Například při cestě do Chorvatska se tak českým řidičům vyplatí nabrat „plnou“ ještě v Česku, protože na levnější pohonné hmoty by neměli natrefit ani v Rakousku, ani ve Slovinsku, ani v samotném Chorvatsku.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie