Nádhera na dosah ruky. Objevujte kouzelná rakouská jezera

Redakce, 9.9.2024

Spousta turistů z České republiky vyráží za krásnými místy do vzdálených exotických destinací, a přitom dechberoucí místa mají na dosah ruky. Konkrétně jižním směrem v sousedním Rakousku. Ač to zní možná neuvěřitelně, najdete v něm přes dva tisíce jezer. Nejtěžší tedy bude rozhodnout se, které blankytné skvosty navštívit.

Vybrali jsme pro vás pět jezer, ale v případě Rakouska snad ani nejde označit jen pár za ta nejkrásnější. Ať se rozhodnete pro jakékoliv, určitě nebudete litovat. Volba je jen na vás. A je opravdu z čeho vybírat!

Halštatské jezero ( Hallstätter See )

Toto jezero je tím patrně nejznámějším, každoročně k němu směřují kroky tisíců turistů. A nejen kvůli tomu, aby se lidé příjemně vykoupali, ale aby si také prohlédli nádherné okolí, které je zařazeno do seznamu světového dědictví UNESCO.

Kouzelné modré jezero je obklopeno pohořím Dachstein, přilehlé městečko Hallstatt bývá označováno za jedno z nejkrásnějších na světě. Jeho historie sahá až do doby bronzové, místní doly patří na planetě k těm úplně nejstarším. To městu zajistilo bohaté příjmy, a mohlo tak vzkvétat. Památky jsou úžasně zachovalé a historie na vás toulkami po ulicích Hallstattu přímo dýchá.

Hlavní dominantou města je evangelický Kristův kostel, známý díky častým koncertům a dalším kulturním akcím, za návštěvu stojí také katolický kostel s kostnicí. Prohlédnout si rovněž můžete solné doly, v nich patří mezi oblíbené atrakce přes šedesát metrů dlouhá hornická skluzavka. Procházka kolem jezera je doslova učebnicovým příkladem romantiky.

 

Z hraničního přechodu Dolní Dvořiště dorazíte k jezeru zhruba za dvě hodiny. Pokud byste chtěli přenocovat s obytným vozem, přímo v Hallstattu je hojně využívaný stellplatz v kempu Klausner-Höll .

Neziderské jezero ( Neusiedler See )

Víte o tom, že Rakousko má své moře? Samozřejmě, že nejde o to v pravém slova smyslu, ale pojmem "rakouské moře" se označuje právě toto jezero. Je totiž slané. Leží zhruba padesát kilometrů od Bratislavy, jeho rozloha je 320 kilometrů čtverečních.

Neziderské jezero je rájem pro milovníky cyklistiky. Okolo něj je totiž vybudována vyhlášená cyklostezka, která je dlouhá 125 kilometrů a vede rovinatým terénem, což je ideální pro vyjížďky s celou rodinou. Leží na hranicích s Maďarskem, takže při jeho objíždění můžete zavítat i tam.

Jezero není hluboké, díky solím a minerálům je voda mírně slaná, na vybraných místech je možné koupání i s nabídkou vodních sportů. V blízkém okolí můžete navštívit národní park Seewinkel, termální lázně St. Martins Therme, zábavní park pro celou rodinu nebo také stepní zoo Pamhagen.

Oblast je turisty velmi vyhledávaná a tomu je přizpůsobena rovněž infrastruktura, k dispozici jsou více než dvě desítky bohatě vybavených stellplatzů.

Achenské jezero ( Achensee )

Další z míst, která patří k těm, kterým se Rakousko chlubí před celým světem. Achenské jezero září nádhernou tyrkysovou barvou, obklopují ho horské masivy a pokud byste ho chtěli obejít, čeká vás trasa dlouhá 23 kilometrů. Je největším jezerem v Tyrolsku.

Místo je vyhledávané nejen kvůli příjemnému osvěžení, ale díky příznivým povětrnostním podmínkám k němu často jezdí i milovníci jachtingu nebo windsurfingu. Na své si přijdou také pěší či cykloturisté. Pro první skupinu je k dispozici hned 500 kilometrů turistických cest, pro cyklisty pak 250 kilometrů. Samozřejmostí jsou horolezecké cesty, ferraty, můžete se proletět balonem nebo do jezera nahodit rybářské pruty.

 

Také zde je pamatováno na obytné vozy, řada kempů nabízí nocování a parkování přímo pro jejich uživatele.

Atterské jezero ( Attersee )

Jezero je naprosto unikátním místem, kterému se přezdívá Karibik v Alpách. Omráčí vás totiž nádherné prostředí, především tyrkysová voda, která je tak čistá, že jde vidět až do hloubky 25 metrů. Je tak kvalitní, že splňuje i kvality pitné. Jde o opravdový ráj pro milovníky potápění a nejrůznějších vodních sportů. Cílem potápěčů jsou prehistorická kůlová obydlí, která vznikla pět tisíc let před naším letopočtem a jsou rovněž zapsaná na seznamu světového dědictví.

Přestože všechno výše zmíněné je nesmírně lákavé, Atterské jezero není příliš turisticky vytížené, což s sebou přináší výhodu v tom, že nebudete potkávat davy cestovatelů, ale budete se mísit s místními obyvateli.

 

Parkování je u jezera bezplatné a výborně dostupné, a to i pro vaše obytné vozy.

Jezero Zell am See

Kroky turistů z celého světa sem míří v zimním i letním období. Jedna z nejoblíbenějších rakouských destinací nabízí spoustu možností k parádní dovolené. Vedle samotného koupání a vodních sportů jsou vám k dispozici kilometry turistických cest vedoucích nádhernou krajinou.

Pokud se rozhodnete navštívit zrovna toto místo, určitě nesmíte vynechat vyhlídku Gipfelwelt, soutěsku Sigmund Thun, děti se vyřádí v areálu draka Šmidolína na hoře Schmittenhöhe a odpočinout si můžete třeba v termálních lázních Tauern Spa.

I zde platí, že se můžete naprosto spolehnout na rozvinutou infrastrukturu s širokými nabídkami nejrůznějších kempů a stellplatzů, ze kterých to máte do jezera jen pár kroků.

 

„Nasednout do obytného vozu a s přáteli, partnerem nebo celou rodinou vyrazit k rakouským jezerům není vůbec časově náročné. Krásné vodní plochy na vás čekají už pár desítek kilometrů za hranicemi, ale rozhodně bych doporučil navštívit jich více, v Rakousku jsou totiž jedny z nejkrásnějších v Evropě," říká Lukáš Janoušek, CEO společnosti Campiri, která na své online platformě poskytuje pronájem obytných vozů.

Ten nám také poradil pár užitečných vychytávek před cestou.

Pozor na poplatky a váhu vozu

Platit mýtné za používání dálnic je v současnosti už samozřejmostí, na kterou jsou turisté zvyklí. V zemi našich jižních sousedů ovšem na všechno dálniční známka nestačí, na některých místech se v mýtných bránách platí i průjezd tunelem.
Před cestou do Rakouska si musíte dát pozor na váhu vozidla. Běžný obytný vůz patří do kategorie osobních automobilů do 3,5 tuny, tudíž vám k jeho řízení stačí oprávnění skupiny B. Při cestách totiž můžete narazit i na kontroly, kde vám budou vůz vážit.
Ovšem pozor! Započítává se celková hmotnost. Tedy hmotnost vozidla, cestujících a také nákladu, zkrátka na váhu najede celá posádka s kompletním nákladem. Toleruje se nadváha dvě procenta, to je celková váha 3 570 kilogramů. Bude-li ovšem vyšší, čeká vás mastná pokuta a pokud karavan neodlehčíte, nepustí vás dál.


Kempování na divoko? Jen někde

Zastavit s karavanem někde u cesty nebo v lese a přenocovat pod širým nebem zní možná nadmíru romanticky, ne všude je to ale povolené. Kempování na divoko, tedy mimo oficiální kempy je dovolené ve spolkových zemích Horní Rakousko, Štýrsko, Vorarlbersko a ve vybraných územích Salcburska.
Rakušané turisty vítají, proto je k dispozici nepřeberné množství stellplatzů, tedy parkovacích míst přímo určených pro karavany, kde kromě samotného přenocování můžete také dobít elektrickou energii a vyměnit či doplnit provozní tekutiny.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky