Ošetření psů či koček může stát desítky tisíc korun. Pojištěné zvíře má u nás zhruba jen 10%

Redakce, 10.9.2024
pes ilustrační

V Česku vlastní domácího mazlíčka 58 % dospělých, nejčastěji se jedná o kočky a psy. Co se týče nákladů, téměř každý třetí majitel psa u veterináře zaplatí přes 5.000 . V některých případech mohou náklady za ošetření psů nebo koček dosáhnout i desítek tisíc korun. Odpovědí na to, jak se chránit před neočekávanými vysokými výdaji, je pojištění zvířat, které má uzavřené zhruba 10 % Čechů. Co vše má vliv na jeho cenu?

Pojištění pro psy je levnější než pro kočky

„Na ceně pojištění zvířat se podílí několik faktorů. Částka se v první řadě odvíjí od toho, jakého domácího mazlíčka chcete pojistit (pes vs. kočka). Pojištění pro kočky je zpravidla levnější než pojištění pro psy. U pojištění psů hraje roli i velikost psa, obecně platí, že čím je pes větší, tím je náchylnější ke zdravotním problémům, a pojistka je tím pádem dražší. S cenou může zahýbat i to, jakým aktivitám se se psem věnujete (závody, výstavy apod.). Cenu pojištění zvířat do značné míry ovlivňují i zvolená rizika, pojistné limity, výše spoluúčasti a možná připojištění,“ říká Petr Jermář, specialista na finance z portálu banky.cz. U pojištění musíte také počítat se spoluúčastí. Nejčastěji se setkáte se spoluúčastí okolo 10 %, případně částkou okolo 500 až 1.000 . Čím je spoluúčast nižší, tím je pojištění dražší.

Cena pojištění se pohybuje od 100 do 600

To, kolik měsíčně za pojištění mazlíčků zaplatíte, se tedy odvíjí od výše uvedených faktorů a také od toho, pro jakou pojišťovnu se rozhodnete. Zpravidla se cena za pojištění pohybuje okolo 100 až 600 Kč měsíčně. Výslednou cenu mohou ovlivnit také různé slevy na pojištění zvířat, jako například sleva za sjednání pojištění online.

Co všechno pojištění zvířat kryje?

Rizika, která pojištění zvířat kryje, se mohou lišit pojišťovnu od pojišťovny. Základem pojištění je zpravidla pojištění veterinární péče, které pomáhá výrazně snížit náklady v případě akutního onemocnění nebo úrazu zvířete. Pojišťovna v tomto případě uhradí ošetření, operaci a také případnou hospitalizaci. Zahrnovat může i pojištění odpovědnosti, které se vám vyplatí v případě, že domácí mazlíček způsobí škodu jiné osobě, ať už na zdraví nebo na majetku. U některých pojišťoven si navíc můžete sjednat i: Pojištění zvířete pro případ smrti, pojištění nadstandardních nákladů na léčení (rehabilitace, alternativní léčba apod.), pojištění nákladů na opatrování, pojištění pro případ odcizení nebo ztráty zvířete.

Pojištění se ale například nevztahuje na preventivní prohlídky a očkování, na kastraci, ošetření chrupu nebo vrozená onemocnění a ošetření, která souvisejí s porodem. Pojišťovny proplácí pouze zákroky prováděné veterinářem.

Možné překážky v pojištění zvířat

Pojišťovny při sjednávání pojištění vyžadují, aby bylo zvíře čipované nebo tetované. V některých případech není pojištění možné sjednat od určitého věku zvířete nebo pokud zvíře trpí chronickým onemocněním či vrozenou vadou. Překážkou může být i špatný zdravotní stav zvířete.

Jaké jsou nevýhody pojištění zvířat?

„Za nevýhodu pojištění domácích mazlíčků je samozřejmě možné považovat jeho cenu, která se může v některých případech vyšplhat i na více než 1.000 Kč za měsíc. Je také třeba myslet na to, že u některých pojišťoven s přibývajícím věkem zvířete dochází k omezení pojistného plnění a setkáte se i s pojišťovnami, jež zvířata od určitého věku nepojistí. Řada pojišťoven navíc léčbu mazlíčků proplácí pouze u smluvních lékařů,“ říká Petr Jermář, specialista na finance z portálu banky.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky