Inflace zůstává stejná, bydlení stále zdražuje

EKOSPOL, 10.9.2024
Meziroční inflace se v srpnu nezměnila, spotřebitelské ceny přesto v porovnání s předešlým červencem vzrostly. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) zůstala inflace v srpnu na hodnotě 2,2 procenta. Pozitivně se projevilo rychlejší zlevňování pohonných hmot, naopak snižování cen potravin zpomalilo. Ceny zboží úhrnem podle ČSÚ v srpnu meziročně vzrostly o 0,5 procenta a ceny služeb o pět procent.

Největší vliv na meziroční růst cenové hladiny mají stále ceny v oddíle bydlení, kde náklady vlastnického bydlení v srpnu meziročně vzrostly o 1,2 procenta. Rostou i ceny nájemného bytů (meziročně o 6,6 procenta), výrobků a služeb pro běžnou údržbu bytu (+ 4,7 procenta), vodného (+ 10,9 procenta), stočného (+ 13,4 procenta), elektřiny (+ 8,2 procenta) a tepla a teplé vody (+5,8 procenta). Naopak ceny zemního plynu klesly o 7,2 procenta a tuhých paliv o 2,5 procenta. Náklady na bydlení i energie stále z rodinných rozpočtů ukrajují více než před rokem.

Inflaci hnaly vzhůru také dražší srpnové tuzemské dovolené, když stravovací služby zdražily meziročně o 6,8 procenta a ubytování o 8,5 procenta. Teplé letní dny lákaly Čechy k pití, což se projevilo v růstu cen lihovin o pět procent a piva o 4,4 procenta. O 6,5 procenta dražší než před rokem byly v srpnu i tabákové výrobky. Naopak nepatrně levnější bylo víno (o 1,9  procenta). Ceny potravin a nealkoholických nápojů bylo v srpnu v porovnání se stejným měsícem loňského roku o 1,8 procenta nižší, ve srovnání s letošním červencem však potraviny zdražily. Řidiči ušetřili na benzinu, který byl v srpnu nejlevnější od začátku letošního roku, i na naftě. Ta byla nejlevnější dokonce za poslední celý rok. 

Letošní teplotně rekordní léto lákalo k rekreacím a relaxaci, což dokládá růst cen v těchto oblastech. Provozovatelé hotelů, restaurací i nejrůznějších stánků toho využili a své služby i zboží ve srovnání s loňskem opět o něco zdražili. Českým domácnostem to přesto nevadilo, protože ve švech praskala nejen turisticky nejatraktivnější místa, ale i mnohé jiné lokality. S příchodem nového školního roku čeká rodinné rozpočty další zátěž. Nejde jen o náklady na školní pomůcky, družiny či školní obědy, ale také za kroužky pro děti. Snad se během letních měsíců domácnosti nevydaly ze všech rezerv, jinak je čeká hodně drsné vystřízlivění. Spotřebitelské ceny totiž nijak závratně klesat nebudou.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality