Od října dojde k zásadním změnám v oblasti povinného ručení

ilustrační foto Kalkulátor

Tyto změny jsou navrženy tak, aby zjednodušily administrativu spojenou s povinným ručením, ale zároveň zavedly přísnější pravidla pro platbu pojistného. Nová pravidla mohou být pro některé řidiče náročnější, zejména pro ty, kteří jsou zvyklí sjednat pojištění s okamžitou platností, ale s odloženou úhradou. Některé pojišťovny při prodlení s platbou mohou pojistku rovnou zrušit a vy si tak musíte následně sjednat pojištění úplně nové.

„Příjemnou změnou je zrušení povinnosti vozit s sebou zelenou (nyní bílou) kartu jako důkaz o sjednání povinného ručení. Od října 2024 už řidiči na území České republiky tento doklad nebudou muset mít fyzicky u sebe. Policie totiž získá možnost ověřovat platnost pojištění přímo v online evidenci pojištěných vozidel, kterou spravuje Česká kancelář pojistitelů,“ říká Martin Thienel ze společnosti Kalkulátor.cz .

Tato změna přináší zjednodušení pro řidiče, kteří si nebudou muset lámat hlavu s tím, zda mají kartu při sobě, a zabrání situacím, kdy je řidič penalizován jen kvůli zapomenutému dokladu. Nicméně při cestách do zahraničí zůstává povinnost mít zelenou kartu stále fyzicky u sebe. Očekává se však, že i v této oblasti dojde ke změně v roce 2025, kdy by mohla stačit pouze elektronická verze dokladu.

Okamžitá úhrada pojistného

„Další důležitou změnou, která vstoupí v platnost od října 2024, je povinnost okamžité úhrady pojistného při sjednání povinného ručení. Tento nový postup znamená, že pojištění nabude platnosti až po připsání platby na účet pojišťovny. Pokud pojistné nebude uhrazeno včas, pojišťovna může posunout počátek platnosti pojištění nebo smlouvu zrušit,“ říká Martin Thienel z Kalkulátor.cz .

 

Tato změna přichází s cílem zajistit větší jistotu v krytí rizik jak pro pojišťovny, tak pro ostatní účastníky silničního provozu. Okamžitá platba má snížit riziko situací, kdy dojde k nehodě, ale pojistné nebylo dosud zaplaceno, což dříve mohlo způsobovat komplikace při uplatňování nároků na pojistné plnění.

Nová pravidla mohou být pro některé řidiče náročnější, zejména pro ty, kteří jsou zvyklí sjednat pojištění s okamžitou platností, ale s odloženou úhradou. Pozor je třeba dávat také při koupi nového nebo ojetého vozidla, kdy bude nutné ihned zajistit úhradu pojistného, aby pojištění mohlo začít platit.

„Pokud patříte do skupiny lidí, co si sjednávají pojištění dostatečně dopředu, tedy tzv. s odloženým počátkem, měli byste také zbystřit. I v tomto případě totiž musíte uhradit pojistné včas, tedy k datu, kdy vám pojištění začíná. Jinak riskujete problémy, kdy některé pojišťovny vám po dobu třeba jednoho týdne budou umožňovat pojištění posunout a budou čekat na platbu, než dojde k úplnému zrušení, pokud byste nezaplatili. Jiné pojišťovny budou ještě přísnější a při prodlení s platbou vám pojistku rovnou zruší a vy si tak musíte následně sjednat pojištění úplně nové,“ dodává Martin Thienel z Kalkulátor.cz .

Zde pozor, protože některé pojišťovny již přecházejí na nové podmínky. A tak je nutné si důkladně přečíst podmínky smlouvy. Nebo se můžete svěřit do rukou odborníků, kteří pro vás připraví srovnání povinného ručení na míru a o detailech smlouvy vás přesně informují.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky