Pumpkin Spice Latte jako z kavárny? Snadno ho zvládnete připravit i doma

S přicházejícím podzimem kavárny lákají všechny milovníky kávy na lahodné kořeněné Pumpkin Spice Latte. Káva s dýňovou přichutí však nemusí být výsadou pouze kaváren. Uvařte si dýňový sirup, se kterým si snadno dýňové latte připravíte i u vás doma.


Pumpkin Spice Latte v posledních letech neodmyslitelně patří k podzimu. Jeho vůně i kořeněná chuť dokážou navodit příjemnou podzimní atmosféru a zahřát i v sychravých dnech. Kousek podzimu si pomocí dýňového latté můžete přinést domů i vy. Jediné, co k dochucení latte budete potřebovat, je dýňový sirup. A jak na jeho přípravu?


Co je potřeba na přípravu dýňového sirupu?

  • Dýně hokkaido nebo 1/4 hrnku dýňového pyré
  • Dýňové koření
    • 1/4 lžičky nového koření
      1/4 lžičky hřebíčku
      1/2 lžičky mletého zázvoru
      1/2 lžičky muškátového oříšku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1,5 hrnku vody
  • 1,5 hrnku cukru

Jak si připravit domácí dýňové pyré?

Dýňové pyré je možné pořídit už hotové, ale jednoduše se dá připravit i doma. A jak na něj? Dýni nakrájíme na větší kusy, vybereme veškerá semínka a necháme v troubě péct do změknutí. Jakmile je dýně měkká, oddělíme ji od slupky a rozmixujeme na pyré.

 


Jak si doma namíchat dýňové koření?

Stejně jako dýňové pyré, tak i dýňové koření můžeme sehnat v obchodě již namíchané, avšak připravit si ho zvládneme snadno i sami. Budeme k tomu potřebovat nové koření, hřebíček, skořici, zázvor a muškátový oříšek. Pomocí hmoždíře si nejdříve rozdrtíme koření, které máme vcelku, většinou se bude jednat o hřebíček a nové koření. Čerstvě nadrcené koření bude vždy voňavější, nicméně pro ještě výraznější chuť a vůni můžeme koření před rozdrcením i krátce orestovat na suché pánvi. Následně už jen veškeré ingredience smícháme dohromady a dýňové koření máme hotovo.

 


Jak si připravit dýňový sirup?

Na přípravu samotného dýňového sirupu budeme potřebovat dýňové pyré, dýňové koření, vanilkový extrakt, cukr a vodu. V hrnci rozehřejeme vodu, přidáme cukr a promícháme. Bokem si smícháme dýňové pyré spolu se směsí koření. Jakmile je cukr ve vodě rozpuštěný, přidáme vanilkový extrakt a připravenou směs pyré s kořením. Celé pořádně promícháme a přibližně 10 minut necháme na vařiči probublávat. Poté už jen necháme asi 10 minut zchladnout a přes sítko přelijeme do čisté lahve. Hotový sirup skladujeme v lednici po dobu asi měsíce.


Na přípravu domácího Pumpkin Spice Latte už bude stačit jen nalít do sklenice trochu sirupu, přidat napěněné mléko, espresso a podle chuti nakonec i šlehačku.

 

Tereza Stolářová
Studentka zdravotnických věd. Svůj volný čas ráda věnuje květinám či práci na zahradě. Už od dětství také nachází zálibu ve tvoření a ručních pracích. V domácnosti se zajímá o udržitelnost a používání přírodních prostředků.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zavařování a vaření