Pohonné hmoty zrychlují zlevňování, neboť ropa je nejlevnější od roku 2021

Zlevňování pohonných hmot v Česku neustává, tempo poklesu od minulého týdne zrychlilo, benzin stojí v průměru 36 korun za litr a nafta 34,25 koruny za litr. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil za poslední týden o 85 haléřů a nafta o 77 haléřů. Paliva zlevňují zhruba od poloviny července, benzin byl naposledy levnější letos v lednu, nafta loni na začátku srpna. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku je nyní benzin i nafta levnější zhruba o čtyři koruny.

Pohonné hmoty přitom zlevní iv příštích sedmi dnech, a to přibližně o 50 haléřů na litr. V posledních dvou zhruba dvou týdnech totiž ropa Brent dále zlevnila, o přibližně devět, takže ani oslabování korun vůči dolaru – v posledních dvou týdnech o necelá dvě procentatrend pokles procent pohonných hmot v ČR nezvrátí.

Za zmírněním poklesu paliv v ČR budou státy i obavy z dopadů řádění hurikánu Francine, kvůli němuž došlo k uzavření ropných produkčních kapacit v Mexickém. To vytváří tlak na růst světových cen ropy.

Cena ropy Brent ovšem i tak za celý letošek klesá, přibližně sedm procent. Předevčírem dokonce ropa Brent uzavřela pod hodnotou 70 dolarů za barel, což se stalo vůbec poprvé od roku 2021.

Ropa zlevňuje kvůli dalším obavám z poměrně slabé globální poptávky po ní, dané v první řadě slabším než předpokládaným hospodářským růstem Číny.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie