Stavebnictví na začátku léta po mnoha měsících mírně vzrostlo, vyhráno stále ani zdaleka nemá

EKOSPOL, 12.9.2024

Dlouho nevídané číslo přišlo z českého stavebnictví. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červenci meziročně vzrostla o rovná dvě procenta a poprvé po dlouhých měsících se tento ukazatel dostal do plusových hodnot. Sektor táhly vzhůru inženýrské stavby, naopak pozemní stavitelství se dále propadalo. Méně se také staví a dokončují nové byty.

Firmy v rámci celé ČR v sedmém měsíci letošního roku zahájily stavbu 2806 nových bytů, což představuje meziroční pokles o 5,5 procenta. Dokončeno bylo 2719 bytů, tedy o 7,2 procenta méně než ve stejném měsíci loňského roku.

Nejvíce nových bytů se letos staví v hlavním městě, kde statistici evidují už 4087 zahájených bytů v rámci zcela nové výstavby, přičemž 718 bytů se začalo stavět v červenci. Druhé místo drží Jihomoravský kraj s 2409 zahájenými byty, na který se s 2366 zahájenými byty dotahuje kraj Středočeský. Beznadějně poslední zůstává Karlovarský kraj, kde ČSÚ eviduje pouhých 208 zahájených bytů.

Červencový posun statistik do kladných čísel je bohužel výjimkou z dlouhodobého trendu. Nezpůsobily ho nějaké systémové změny, které by působily i v dalších měsících, ale nečekaný nárůst inženýrských staveb. To se v následujícím období už nemusí opakovat, negativní vliv budou mít naopak jiné faktory.

Tím nejzásadnějším problémem je zcela nefunkční systém povolování nových staveb, který po zahájení účinnosti nového stavebního zákona a digitalizace od 1. července naprosto zkolaboval. Úředníci stavebních úřadů řeší hlavně neustálé nové a nové chyby, místo aby vyřizovali už přijaté žádosti o vydání stavebních povolení. Obávám se, že tento chaos bude trvat ještě několik měsíců, než se vše opraví a zaběhne.

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality