Hypoteční sazby stále stagnují. Jak s nimi zamává podzimní konkurenční boj?

EKOSPOL, 13.9.2024
Hypotéky v Česku zůstávají neúměrně drahé a ani konec letních prázdnin na tom nic nezměnil. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Swiss Life Hypoindexu na začátku září dosahovala 5,38 procenta, což je jen o čtyři bazické body méně než o měsíc dříve. Hypotéky tak už několikátý měsíc v řadě prakticky stagnují a zůstávají vysoko nad dvoutýdenní repo sazbou určovanou Českou národní bankou (ČNB). Zatímco centrální banka snížila základní úrokové sazby od loňského prosince už o 2,5 procentního bodu, hypotéky zlevnily jen o jeden procentní bod.

Očekávání klientů, že hypotéky budou zlevňovat rychleji, se nenaplnilo. Banky s výraznějším snižováním hypotečních sazeb stále vyčkávají. Nejprve s odkazem na cenu peněz na mezibankovním trhu, naposledy pak argumentovaly novelou zákona o spotřebitelských úvěrech, který sice nově zavedl pokutu za předčasné splacení hypotéky, ale nižší než banky požadovaly.

Letní měsíce bývají na realitním i hypotečním trhu ve znamení klidu. Lidé si užívají dovolených a koupi nemovitosti neřeší. Teprve s nástupem studenějších podzimních dnů se toto téma opět dostává více do popředí. Otázkou proto je, zda banky využijí této příležitosti k získání nových klientů a do ostrého konkurenčního boje vyrazí s příznivějšími hypotékami. Klienti by to jednoznačně ocenili.

Zatím se mohou utěšovat jedinou pozitivní zprávou. A to, že měsíční splátka u průměrné hypotéky opět o něco málo klesla. Za hypoteční úvěr na 3,5 milionu korun sjednaného na 80 procent odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let s aktuální hypoteční sazbou klient měsíčně zaplatí 21 248 korun. To je o 1341 korun méně než na začátku letošního roku. Není to ale trochu málo?


RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality