CTP otevřela nejmodernější kancelářskou budovu ve střední Evropě, dron doručil první zásilku

Vlněna Brno TZ CTP


Společnost CTP, největší evropský developer průmyslových a logistických parků, otevřela 12. září 2024 svou nejmodernější kancelářskou budovu I v brněnském areálu Vlněna, který vznikl revitalizací bývalého brownfieldu. Slavnostní akce se zúčastnily významné osobnosti z řad klientů, partnerů a města. 60 metrů vysoká stavba, navržená architektonickým Studiem acht, se pyšní inovativními technologiemi včetně systému dronové pošty, který byl na akci představen testovacím letem.

Budova I, za jejímž návrhem stojí renomovaný architektonický ateliér Studio acht, je výrazným symbolem inovací a udržitelnosti. Její unikátní prosklená „pilovitá“ fasáda je technickým unikátem, který doposud nebyl v Evropě použit. Fasáda maximalizuje přirozené osvětlení a poskytuje všem pracovníkům atraktivní výhled na Brno. Kontrola dokumentace a realizace této fasády byla svěřena firmě MFS Group, která má za sebou úspěšné projekty v Londýně, Amsterodamu či Paříži.

Budova I představuje perfektní spojení špičkového designu, moderních technologií a udržitelnosti. Její otevření je pro nás významným milníkem a potvrzuje naši dlouhodobou vizi vytvářet prostory, které podporují růst našich klientů a partnerů. Jsem rád, že se nám podařilo vytvořit tento klenot právě v Brně, v regionu, který je pro CTP klíčový a kde dlouhodobě podporujeme rozvoj lokální ekonomiky a komunit, “ řekl Michal Dospěl, ředitel výstavby pro region jižní Moravy v CTP.

Budova se vyznačuje pokročilým konceptem chytrých kanceláří. Zahrnuje to například inteligentní osvětlení, které se automaticky přizpůsobuje počtu osob v místnosti, což přináší nejen vysoký komfort, ale také úsporu energií. Součástí je také kontrola kvality vzduchu, řízená inteligentními systémy pro topení, chlazení, rekuperaci a vlhkost vzduchu. Díky svému technologickému vybavení a kvalitnímu designu budova cílí na nejvyšší certifikace BREEAM Outstanding a WELL Platinum a Wiredscore Platinum, čímž se řadí mezi pasivní budovy s minimálním dopadem na životní prostředí.

„Budova I je výsledkem naší snahy posunout hranice architektury a technologie. Při návrhu jsme kladli důraz nejen na estetiku, ale také na funkčnost a udržitelnost. Její ikonická prosklená fasáda a chytré technologie činí z této budovy jedinečné pracovní prostředí, které bude sloužit současným i budoucím generacím. Jsem hrdý na to, že jsme mohli spolupracovat s CTP na projektu, který nastavuje nové standardy pro kancelářské budovy ve střední Evropě,“ zdůraznil Václav Hlaváček, architekt Studia acht.

Nová budova vítá i své první nájemce. Patří mezi ně také společnost PKV BUILD, přední hráč v oblasti energetického poradenství, který obsadí téměř 3 000 m2 kancelářských prostor rozložených na čtyřech podlažích.

Vrcholným momentem slavnostního otevření byl testovací let dronu, který symbolicky doručil první zásilku přímo na střechu budovy. Tento systém dronové pošty je prvním svého druhu v České republice i v Evropě a otevírá nové možnosti v oblasti doručování zásilek. Systém využívá jedinečný Drone Helipad, který umožňuje bezpečné převzetí zásilek od dronů nebo jiných bezpilotních systémů. Navigace dronů na střechu budovy je zajištěna pomocí laserových senzorů technologie LiDAR (Light Detection And Ranging).



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality