Fotovoltaika vs. povodně: Co (ne)dělat, když vám do domu vnikne voda

Redakce, 16.9.2024
fotovoltaika a povodeň kombinace

České domácnosti v důsledku extrémních lijáků čelí povodním. Řada rodinných domů má na střeše fotovoltaiku. Jak postupovat, pokud technologie chcete před velkou vodu ochránit? Odborníci ze společnosti S-Power Energies, která je jednou z předních instalačních firem na trhu, připravili několik užitečných rad:

1) Preventivní ochrana technologií:
Voda ještě není v domě, ale hrozí, že se dostane do technické místnosti. Co s tím?

Nejdražší součástí fotovoltaiky jsou baterie. Zpravidla leží na zemi, tudíž jsou při záplavách nejohroženější. Pokud voda ještě není v technické místnosti, dají se ochránit. Jak postupovat:

1. Odpojte hlavní jistič na elektroměrném sloupku i jističe v domě.

2. Povypínejte vypínače přímo na bateriích.

3. Poté odpojte konektory, kterými jsou baterie připojeny.

4. Následně můžete baterie odnést do vyšších pater.

Se střídačem NEDOPORUČUJEME manipulovat. Je to už složitější elektrozařízení a manipulace s ním vyžaduje určité znalosti. Pokus o demontáž by mohl být nebezpečný zejména v případě, že je na fotovoltaice aktivovaný záložní režim (tzv. back-up), který napájí vybrané okruhy i v případě, že se fotovoltaika odpojí od sítě. Střídač proto raději ponechte v technické místnosti – i za cenu toho, že bude zaplaven.

Pokud baterie odpojíte a odnesete mimo technickou místnost, na opětovné zapojení si pozvěte zkušeného elektrotechnika.

2) V technické místnosti je voda, ale k bateriím ani střídači nedosahuje. Pod vodou jsou pouze kabely.

Jističe by se měly vybavit (lidově tzv. „shodit“) samy. Pokud k tomu nedošlo, je třeba preventivně vše odpojit od elektřiny. Kabelům jako takovým ale voda nevadí, vodiče jsou schované v izolacích. Technologie by tak neměla utrpět. Přesto výrazně doporučujeme po odčerpání vody pozvat revizního technika, který vše prověří.

3) V technické místnosti je voda a střídač/baterie jsou pod vodou. Jak postupovat?

Jističe by při povodni měly obě technologie samy odpojit (pro jistotu zkontrolujte, že jsou opravdu shozené). Dokud je v technické místnosti voda, nevstupujte do ní. Zaplavené technologie už zachránit nejdou, bude třeba je vyměnit. Pokud je zaplavená jen část baterie, je možné, že horní díly budou v pořádku, ovšem je nutné, aby je zkontroloval revizní technik.

Pokud máte pojištěnou domácnost, neměl by být problém čerpat na náhradu technologií peníze od pojišťovny.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky