Světový den Alzheimerovy choroby: Pacientů přibývá, náklady porostou výrazně (18.9.2024)

Alzheimerova nemoc ilustrační

Rostoucí počet pacientů s demencí, z nichž většinu tvoří lidé s Alzheimerovou chorobou, představuje nejen významnou zdravotní výzvu, ale také velké ekonomické zatížení. Péče o osoby s demencí je komplexní a finančně nákladná. Zdravotní pojišťovny ročně vynakládají na péči o tyto pacienty více než 1,5 miliardy korun. Svaz zdravotních pojišťoven očekává, že náklady v budoucnu výrazně porostou.

 

 

Podle údajů České alzheimerovské společnosti se v roce 2020 odhadovalo, že v ČR žije přibližně 183 tisíc lidí s demencí. Tento počet však dramaticky roste, a do roku 2030 se očekává, že se tento počet zvýší na zhruba 383 tisíc.

 

Zatížení zdravotních a sociálních systémů

Náklady spojené s péčí o osoby s demencí přesahují rámec zdravotnictví. Významná část pacientů vyžaduje ústavní péči, kde jsou náklady hrazeny kombinací prostředků ze zdravotního a sociálního pojištění, spolu s přispěním samotného pacienta či jeho rodiny. „U pacientů, kteří zůstávají v domácí péči, se měsíční náklady odhadují na 30 až 50 tisíc korun. Péče o lidi s demencí vyžaduje obrovskou angažovanost a často vede k významnému finančnímu a emocionálnímu zatížení pro rodiny," říká MUDr. Ludmila Plšková, zdravotní expertka SZP.

 

Náklady na léčbu a predikce vývoje

Celkové náklady spojené s řešením problémů demence v České republice jsou odhadovány na přibližně 1 % HDP, což odpovídá částce bezmála 50 miliard korun. Tyto náklady zahrnují nejen léčbu, ale také nezbytnou péči o pacienty a podporu jejich rodin. S ohledem na predikovaný nárůst počtu pacientů bude tlak na zdravotní a sociální systém dále růst.

 

O Světovém dni Alzheimerovy choroby

Světový den Alzheimerovy choroby se koná každoročně 21. září a slouží k osvětě a zvyšování povědomí o demenci, která zasahuje miliony lidí po celém světě. Cílem tohoto dne je nejen přitáhnout pozornost veřejnosti k problémům spojeným s touto nemocí, ale také podpořit výzkum a zlepšit péči o postižené osoby.

 

Svaz zdravotních pojišťoven sdružuje všech 6 zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven v České republice. Svaz hájí společné zájmy zdravotních pojišťoven a jejich klientů ve vztahu ke státním organizacím, profesním svazům a poskytovatelům zdravotní péče s hlavním cílem zkvalitňovat služby pro své klienty . Zaměstnanecké zdravotní pojišťovny poskytují služby pro více než 4,5 mil. pojištěnců v ČR.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy