MMR přidalo na obnovu majetku samospráv 600 milionů. Vydalo i metodiku, jak postupovat při demolici nebo obnově staveb zničených povodní

mmr.cz, 17.9.2024

Ministerstvo pro místní rozvoj navýšilo alokaci programu Živel z 200 milionů na 800 milionů korun. Čerpat je mohou obce a kraje na obnovu povodní poškozeného majetku jako jsou školy, budovy, komunikace nebo mosty. Informace o podmínkách podpory, výjimkách ze stavebního zákona nebo pravidla pro zadávání veřejných zakázek při mimořádných událostech jsou nově na webu MMR – Povodně 2024. Související dotazy mohou samosprávy zasílat na novou adresu povodne2024@mmr.gov.cz.

„Ještě jednou bych chtěl velmi poděkovat všem složkám integrovaného záchranného systému i neziskovým organizacím, které pomáhají v zasažených oblastech,“ řekl vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. „Jak je zřejmé na první pohled, bude potřeba rychle začít s obnovou majetku obcí a krajů jako jsou silnice, školy, školky a další budovy v postižených regionech. Proto jsme přidali do našeho programu Živel 600 milionů korun. Celkem tak mohou obce žádat o pomoc za o 800 milionů. Podporu je možné použít také na odstranění nánosů ve vodních tocích, vodních dílech a další související práce. Bohužel je už teď jasné, že tyto peníze všechny výdaje na opravy samosprávám nepokryjí. I proto hledáme spolu s kolegy z koalice další formy financování pro další podpůrné programy. Do tří týdnů od ukončení stavu nebezpečí v krajích a sečtení všech škod předložím vládě komplexní strategii obnovy zasažených území,” dodal ministr Bartoš.

Samosprávy mohou z programu Živel dostat na jeden projekt až 20 milionů korun, žádat mohou opakovaně. Související dotazy mohou zasílat na adresu povodne2024@mmr.gov.cz. S otázkami na obnovu majetku a čerpání podpory se mohou obracet i na zaměstnance poboček Centra pro regionální rozvoj MMR. Ta jsou připravena dle potřeb personálně posílit pobočky v postižených krajích, aby dotazy nebo žádosti odbavovaly v co nejkratším možném čase.

Ministerstvo pro místní rozvoj také zaslalo stavebním úřadům aktualizovanou metodiku s postupy při živelních pohromách. Kvůli nutnosti rychlého řešení situace po povodních počítá stavební zákon s odklonem od běžných ustanovení a upravuje mimořádné postupy při obnově stavby, demolicích i terénních úpravách zničené nebo poškozené stavby. Zjednodušené postupy platí i pro majitele nemovitostí.

Majitelé mohou zahájit terénní úpravy nebo odstranění staveb, bez předchozího povolení podle stavebního zákona. Stavebník ale musí provádění těchto opatření oznámit stavebnímu úřadu a to písemně, ústně do protokolu anebo v elektronické podobě. Postup je tedy v tomto případě výrazně jednodušší. Jednodušší je i postup v případě obnovy staveb. Majitelé musí tuto činnost předem oznámit stavebnímu úřadu, a to do 6 měsíců ode dne, kdy došlo ke zničení nebo poškození stavby nebo terénní úpravy. Oznámení může být opět písemné, ústní do protokolu anebo v elektronické podobě. V oznámení stavebník uvede mj. jednoduchý technický popis prací a osobu, která bude činnost provádět. Poté může stavebník začít s pracemi. Pokud obnova není v rozporu s požadavky jiných právních předpisů ani nevyžaduje stanovení podmínek k ochraně veřejných zájmů, vydá následně stavební úřad povolení do 30 dnů.

Metodika je dostupná na webu Ministerstva pro místní rozvoj, kde jsou k dispozici také informace o zadávání veřejných zakázek v krizové situaci nebo další detaily o pomoci, kterou resort poskytuje. Resort bude web průběžně aktualizovat.

MMR přidalo na obnovu majetku samospráv 600 milionů. Vydalo i metodiku, jak postupovat při demolici


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality