Nájemní bydlení tvoří téměř 20 % investic do nemovitostí

Podle analýzy Savills Rental Housing in Prague stoupá od roku 2023 podíl rezidenčních transakcí[i] na celkovém investičním objemu investic a za první pololetí 2024 dosáhl téměř 18 %, tedy 158 milionů eur. Za druhé čtvrtletí je to dokonce 22 % celkového objemu. Jedná se hlavně o transakce týkající se projektů nájemního bydlení, kterými v prvními pololetí byly Vysočanský mlýn zakoupen MINT rezidenčním fondem, Nová Elektra byla akvizice AFI Europe a Pražské arcibiskupství koupilo Rezidenci U Šárky, Xplace Hranička/Waltrovka a Xplace Milovice. Přitom historicky podíl rezidenčních transakcí, převážně bytových domů, nepřesáhl 5 %.

 

Fraser Watson, Head of Investment v Savills, říká: „K růstu investic do nájemního bydlení pomohla i změna přístupu developerů. Z trhu kvůli drahým hypotékám vymizeli běžní kupci a začaly se prodávat celé bloky právě institucionálním investorům. Posledních pár let bylo pro developery jakýmsi katalyzátorem změny. Ačkoli prodej celé budovy může vést k malé ztrátě celkových příjmů získaných z prodeje jednotlivých bytů, je tato možnost pro developery jednodušší a výhodnější. „Uvidíme, jak se bude trh s nájemními byty vyvíjet a měnit, jakmile se začne dynamicky rozvíjet sektor rezidenčního bydlení. Stále však hrozí, že byty mohou být pro běžného vlastníka finančně nedostupné.”

 

„Očekáváme, že letos nájemní bydlení překoná objem minulého roku a rok 2024 tak bude jedním z nejúspěšnějších let pro tento nemovitostní sektor. Nájemní bydlení má potenciál k dalšímu významnému růstu, čemuž přispívají podmínky na trhu vlastnického bydlení. Nájemní bydlení jako produkt je tedy u investorů stále oblíbenější, a proto očekáváme zdravou úroveň aktivity v tomto sektoru i v příštím roce,“ doplňuje Vojtěch Wolf, Senior Investment Analyst v Savills.



[i] Největším trhem, na němž se nájemní bydlení prosazuje, je Praha. Aktuálně v ní existuje 4130 moderních nájemních bytů, tzn. ty byty které developeři a institucionální investoři staví či rekonstruují přímo za účelem dlouhodobého pronájmu. Od roku 2021 jejich kapacita vzrostla o 65 %. Momentálně je ve výstavbě další zhruba tisícovka nájemních bytů a více než další tři tisíce bytů developeři připravují. Kromě moderních bytových domů v institucionálním vlastnictví se do sektoru nájemního bydlení řadí také spolubydlení (tzv. Co-Living), soukromé vysokoškolské koleje a bydlení pro seniory.



Ivona Novotná, PR Specialist, Savills


 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality