Změna přítlaku u plastových oken zvyšuje komfort a šetří energii. Správné seřízení prodlouží jejich životnost

Redakce, 19.9.2024
ilustrační foto

Na internetu se často objevují rady, jak správně nastavit přítlak plastových oken podle sezóny. Přepnutí na tzv. „zimní režim“ zvyšuje těsnost oken a minimalizuje únik tepla, zatímco letní varianta zajišťuje lepší cirkulaci vzduchu díky menšímu přítlaku. Důvod, proč je tato rada tak populární, je jednoduchý – slibuje úspory energie a ochranu před vlhkostí. Avšak ne všechna okna umožňují takové nastavení, a v některých případech je může tato praxe dokonce poškodit.

Změna přítlaku na oknech je podle odborníků jednoduchým způsobem, jak optimalizovat ovzduší a zvýšit komfort v interiéru. V zimě okno lépe těsní, což snižuje únik tepla a zamezuje vnikání studeného vzduchu. V letním režimu zase umožňuje slabší přítlak lepší cirkulaci vzduchu a snadnější otevírání oken. „Díky dotažení se v zimě dá eliminovat tepelná ztráta, zamezí se taktéž rosení oken a následnému možnému vzniku plísní. V létě je dobré přítlak lehce povolit, to zajistí lehké proudění vzduchu kolem oken, zlepší se jeho celková cirkulace v místnosti, a navíc není tak těžký a vlhký,“ vysvětluje Petr Uher, vedoucí obchodního oddělení společnosti Lomax, která se výrobě dveří a plastových oken věnuje.

Jak otestovat správný přítlak oken? Stačí kancelářský papír

Celková úprava přítlaku a seřízení okna trvá několik minut, změna na letní, potažmo zimní režim je podle odborníků jednoduchá. „Záleží ale samozřejmě na typu okna, především kování a na samotném přístupu k oknu v prostoru. Při prvním seřízení doporučujeme vždy oslovit specializované odborníky, aby zákazníky vždy provedli a naučili je, jak s daným typem kování či okna pracovat,“ popisuje Uher.

Stejně tak ale většina odborníků poukazuje na to, že příliš častá změna přítlaku může okna poškodit. V takovém případě hrozí, že se okno mechanicky opotřebí. „To může vést k nákladným opravám nebo dokonce k nutnosti výměny oken. Lidé tímto způsobem často poškodí kování nebo závity, proto je vždy potřeba postupovat podle přiloženého manuálu nebo instrukcí od odborníka,“ upozorňuje expert. Moderní plastová okna navíc nabízí několik možností polohování – od plného otevření přes ventilaci až po mikroventilaci. Právě tento mechanismus může být vhodnou alternativou v teplejších měsících, kdy je třeba zajistit proudění čerstvého vzduchu, ale zároveň ochránit domácnost před prudkým větrem či bouřkou.

Plastová okna se stejně jako jakýkoli jiný materiál mění vlivem teplot, proto je dobré čas od času jejich funkčnost otestovat. Stačí k tomu obyčejný kancelářský papír. „V létě se plast nepatrně roztahuje a v zimě zase smršťuje, což může způsobit problémy s těsností a funkčností oken. Jednoduchým způsobem, jak zkontrolovat přítlak, je vložit papír mezi křídlo a rám okna. Pokud papír při zavřeném okně snadno vytáhnete, je přítlak nedostatečný,“ tvrdí Uher.

Pravidelná údržba pro komfortní prostředí

Dalším důležitým aspektem, který často lidé opomíjejí, je pravidelná údržba oken. Kromě občasného seřízení přítlaku je nezbytné věnovat pozornost kování, těsnění a dalším částem, které zajišťují jejich správnou funkci. Základní údržbu zvládnou lidé i sami, je třeba mít po ruce jen několik základních nástrojů, jako jsou kleště, imbusový klíč a šroubovák. Důležité je také pravidelné promazávání kování, kontrola těsnění a vyčištění odtokových kanálků. „Pokud budou lidé o okna správně pečovat, předejdou tím zbytečným problémům a prodlouží jejich životnost. Preventivní odborný servis je na místě alespoň jednou za dva roky,“ dodává Uher.

Zapomínat by domácnosti neměly ani na správné zásady větrání. V zimě je ideální větrat krátce, ale intenzivně, aby nedocházelo k prochladnutí stěn a nábytku. Během letních měsíců se zase nabízí využití ventilace nebo mikroventilace, aby se v místnosti nehromadila vlhkost. „Pravidelné větrání je klíčem k udržení zdravého prostředí doma a prevencí před vlhkostí a plísněmi. Všeobecně platí pravidlo, větrat se má krátkodobě, ale intenzivně,“ doporučuje Uher a dodává, že tímto způsobem lidé zajistí optimální podmínky ve svém domově bez ohledu na roční období.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky