Ceny nájmů na začátku akademického roku rostou. Kde je nárůst nejvyšší?

S blížícím se začátkem akademického roku 2024 dochází k výraznému nárůstu poptávky po nájemním bydlení v univerzitních a krajských městech. Tato zvýšená poptávka, která je obzvláště silná ze strany studentů hledajících ubytování mimo vysokoškolské koleje, vyústila v meziroční růst cen nájmů o 5 %. Růst cen je patrný zejména u menších bytů typu 1+1 a 1+kk, které jsou mezi studenty nejžádanější.

Podle aktuálních dat Videobydleni.cz zaznamenal trh nájemního bydlení v roce 2024 významný nárůst, přičemž ceny nájmů v univerzitních městech vzrostly průměrně o 5 % oproti roku 2023. Například v Brně činí meziroční nárůst nájmů 6 %, v Praze 4,5 % a v Plzni 5,2 %. Tento nárůst je přičítán především začátku nového akademického roku, kdy tisíce studentů hledají ubytování, což zvyšuje tlak na nabídku nemovitostí v těchto lokalitách.

V Praze se nájemné za byty 1+1 a 1+kk v září 2024 pohybuje v rozmezí 15–16 tisíc korun měsíčně. V Brně, které je díky nižším cenám tradičně atraktivní pro studenty, jsou podobné byty dostupné za ceny v rozmezí 10–13 tisíc korun měsíčně. I zde však dochází k výraznému tlaku na růst cen, což odráží vysokou poptávku po menších bytech.

Poptávka po nájmech a její vliv na ceny
Zvýšená poptávka ze strany studentů, která vrcholí s příchodem akademického roku 2024, vytváří tlak na dostupnost nájemního bydlení. Nedostatečná kapacita vysokoškolských kolejí nutí velkou část studentů hledat ubytování na soukromém trhu, což vede k růstu cen zejména v oblastech blízko univerzit a v atraktivních lokalitách,“ vysvětluje Jakub Veverka, ředitel realitního portálu Videobydleni.cz a dodává, že v těchto částech měst mohou ceny nájmů přesahovat průměrné tržní hodnoty až o 10 %, což výrazně zhoršuje dostupnost bydlení pro studenty a další nájemníky.

Dopady na dlouhodobé nájemníky
Zvýšený zájem o nájemní bydlení má negativní dopady i na dlouhodobé nájemníky. Majitelé nemovitostí často využívají tohoto nárůstu poptávky k navyšování nájemného, i u nájemníků, kteří mají uzavřené dlouhodobé smlouvy. Meziroční navýšení nájmů pro tyto nájemníky může dosahovat až 8 %. Tento tlak nutí mnoho nájemníků zvažovat změnu bydlení nebo akceptovat vyšší náklady.

Studenti pod finančním tlakem
Pro studenty, kteří čelí omezenému rozpočtu, představuje růst cen nájmů v roce 2024 výraznou výzvu. Nájemné v atraktivních lokalitách je pro mnohé studenty finančně nedostupné, což je nutí buď sdílet bydlení s více spolubydlícími, nebo hledat ubytování v méně atraktivních, vzdálenějších částech měst. Toto řešení nejen zvyšuje jejich životní náklady, ale také ztěžuje každodenní dojíždění na univerzitu,“ říká Jakub Veverka.

Pro zmírnění tlaků na trh nájemního bydlení je nezbytné, aby univerzity a městské orgány zvažovaly zvýšení kapacity kolejí a dalších forem podporovaného ubytování pro studenty. To by mohlo snížit závislost studentů na soukromém trhu a stabilizovat ceny. Na straně nájemníků je doporučeno plánovat podnájem s dostatečným předstihem a zvážit využití služeb realitních kanceláří pro transparentnější podmínky.

 

B3 Technology

Společnost B3 Technology, s. r. o. vznikla jako mateřská společnost skupiny firem cílící převážně na realitní trh. Core byznysem je on-line marketing v realitním sektoru. Ve struktuře firem vznikají nové start-upy zaměřené na e-commerce a PR.

Společnost se též profiluje jako venture kapitálová, investující do dalších startupových společností. Pro své klienty zajišťuje i odborné poradenství a mentoring.

Více informaci na: www.b3technology.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika