Vláda garantuje 8 miliard na dostupné nájemní bydlení

mmr.cz, 18.9.2024
Od dotační ekonomiky k chytrému veřejnému investování: Vláda garantuje 8 miliard na dostupné nájemní bydlení

Od dotační ekonomiky k chytrému veřejnému investování: Vláda garantuje 8 miliard na dostupné nájemní bydlení

18. 9. 2024

Vláda dnes garantovala na podporu dostupného bydlení pro mladé rodiny, veřejně prospěšné profese, seniory a obecně střední třídu 8 miliard korun. První část poskytne Státní fond podpory investic v programu Dostupné nájemní bydlení, kde obcím a dalším subjektům nabídne 7 miliard. Společně s dalšími partnery Ministerstvo pro místní rozvoj do roku 2026 podpoří až 5000 dostupných nájemních bytů za víc než 10 miliard.

„Jako vláda jsme se zavázali, že pro nás bude podpora dostupnosti bydlení jednou z klíčových priorit. Je totiž zásadní pro kvalitu života každého jednotlivého člověka. Dnes jsme tak přijali usnesení, které garantuje 8 miliard korun na výstavbu dostupného nájemního bydlení, a to v následujících dvou letech. Celkem se Ministerstvu pro místní rozvoj podařilo ve spolupráci s partnery zajistit přes 10 miliard korun. Jedná se o zlomový moment. V posledních 20 letech nikdo nepodpořil takovým objemem veřejných peněz výstavbu bytů. Vydali jsme se na cestu k dostupnému bydlení a otevíráme trhu nový segment veřejných investic. O to víc jsem rád, že je na podpoře financování těchto projektů v koalici shoda,” řekl vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a dodal: „Hned zítra tak společně se Státním fondem podpory investic vyhlásíme program Dostupné nájemní bydlení a první výzvu za 7 miliard, ze které budou moci čerpat především obce a kraje. Další investiční nástroje budou následovat.”

V Česku se stále silněji projevuje potřeba dostupného bydlení. Téměř veškerou výstavbu bytů u nás dosud realizovali soukromí developeři, a to hlavně ve velkých městech, kde je možné očekávat vyšší finanční návratnost. Potvrzují to mj. údaje MMR. Naopak zapojení veřejných investorů do bytové výstavby patřilo dosud k nejnižším v Evropě. Právě ti přitom staví nájemní bydlení, které navíc dokážou cílit na domácnosti, které si tržní nebo vlastnické bydlení zrovna nemohou dovolit. Zároveň mohou především obce stavět byty i tam, kde soukromý sektor vidí novou výstavbu jako rizikovou nebo málo ziskovou.

Podle údajů z Regionálních center podpory investic SFPI je pro využití podpory z programu Dostupné nájemní bydlení v tuto chvíli připravených 167 projektů, které počítají s výstavbou nebo rekonstrukcí 3400 bytů. Více než třetina z nich už má stavební povolení nebo očekává jeho vydání do konce letošního roku. „Nejvíc projektů je připravených v Olomouckém (655 bytů) a Moravskoslezském kraji (479 bytů). U míst zasažených povodní nabídnou Regionální centra starostům a starostkám individuální podporu při přípravě dalších bytových projektů,” doplnil ministr Bartoš. O podporu bude možné žádat do poloviny roku 2026. Finance bude možné využít na novostavbu bytového domu, na stavební úpravy a nástavbu, přístavbu nebo koupi bytu.

O podporu na výstavbu může žádat právnická osoba nebo územní samosprávný celek. Koupit byty může územní samosprávný celek nebo právnická osoba, kterou založila obec, dobrovolný svazek obcí nebo kraj, registrovaná církev, náboženská společnost nebo jejich svaz a jimi založená společnost.

„Obce a další subjekty mohou získat podporu ve formě zvýhodněného úvěru nebo kombinace dotace a úvěru až do 90 % způsobilých výdajů. Postupně pak budou tuto investici splácet z nájmů. To je příležitost začít s výstavbou, rekonstrukcemi nebo nákupy bytů i pro obce, které nemají ve svém rozpočtu tolik peněz na investice a dřív si to nemohly dovolit. Příjem žádostí začne v říjnu,” upřesnil ředitel Státního fondu podpory investic Daniel Ryšávka. „Po variantě s úvěry jsme sáhli, aby se peníze do státu vracely a mohly být znovu investovány. Je to zásadní krok na cestě od dotační ekonomiky k chytrému veřejnému investování. A že se ty peníze využijí, je zřejmé. Projektů dostupného nájemního bydlení, které vznikají, je mnohem víc. Vidět je to na mapě podpořitelných bytů, kde jsou projekty s více než 8000 byty. Kromě využití programu SFPI počítáme i s financováním dostupného bydlení z Národní rozvojové banky, a to až do poloviny roku 2026,” řekl ministr Bartoš.

„Velký zájem o realizaci projektů dostupného bydlení dobře ilustruje i předchůdce aktuálního programu SFPI s názvem Nájemní bydlení. Původní alokaci 800 milionů korun jsme díky enormnímu zájmu navýšili o 273 milionů. Bytové projekty, které jsme podpořili teprve loni na podzim, už teď doslova rostou před očima,” dodal Daniel Ryšávka. Novostavby bytových domů dokončují např. ve Žďáru nad Sázavou (34 bytů), ve Vsetíně (38 bytů) nebo ve Štěpánovicích (9 bytů). Celkem by mělo vzniknout z loňského programu 474 nových bytových jednotek, většina z nich do konce roku 2025. MMR také nabídlo na přípravu projektů, architektonické nebo urbanistické studie samospráv přes 1,4 miliardy korun z Národního plánu obnovy.

Dostupné bydlení

Dostupné nájemní bydlení je speciální kategorií nájemního bydlení (na rozdíl od vlastnického, družstevního či jiných forem). Nájem bytu musí být vždy poskytnut za účelem zajištění dlouhodobé / stabilní bytové potřeby nájemce. Dostupné nájemní bydlení se poskytuje za dostupné nájemné, které nesmí překročit 90 % ceny obvyklého nájemného v bytech srovnatelné kvality v dané lokalitě. V případě veřejných subjektů (obcí aj.) a příjemců podpory ze strany Státního fondu podpory investic v rámci Národního plánu obnovy je dostupné nájemné odvozeno od tzv. nákladového nájemného. To se počítá z nákladů spojených s výstavbou nebo koupí a provozem dostupných bytů a zároveň musí být nižší než obvyklé nájemné v obdobných bytech.

Podpořitelné byty z programů SFPI + NRB (až 8243 bytů, stav k 12. 9. 2024)
Od dotační ekonomiky k chytrému veřejnému investování: Vláda garantuje 8 miliard na dostupné nájemní


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality