Na Praze 1 téměř nevznikají nové byty – můžou za to i přísné podmínky pro rekonstrukci budov v historickém centru

ilustrační foto Rezidence Žitná

Za rok 2023 bylo v Praze podle Českého statistického úřadu dokončeno 6410 bytů – na Praze 1 však za celý rok vznikly jen dva developerské projekty s dohromady 10 byty. Vysoké nároky památkářů i Hlavního města na rekonstrukci a omezené možnosti modernizace odrazují většinu developerů od kompletní revitalizace budov v historickém centru.

Podle dat společnosti Home Portal vzniklo na Praze 1 za posledních 10 let pouze 25 developerský projektů. Ještě méně, pouze 24 % z těchto projektů, pak nabídlo celkovou rekonstrukci budovy zahrnující exteriér, interiér bytů a společné prostory. Nejčastější formou, jak v této lokalitě vznikají nové byty, jsou modernizace konkrétních jednotek nebo dílčí opravy budov.


Zájemci o bydlení v tak prestižní lokalitě jako je Praha 1 však za cenu, která je průměrně nejvyšší z celé Prahy, očekávají ten nejlepší možný standard. Ten jim ovšem částečná rekonstrukce nemůže poskytnout. Není proto divu, že je od koupě často odradí právě to, že je nový byt zasazen do staré neudržované budovy, což snižuje komfort a potažmo i hodnotu bytu.

Moderních rezidencí je v centru města nedostatek z jednoduchého důvodu. „Developeři se do projektů zahrnující kompletní revitalizaci pouštějí zřídka. Rekonstrukce pro ně totiž nejsou pouze nákladné, ale také jsou limitováni Národním památkovým ústavem. Ten v rámci zachování historické hodnoty striktně kontroluje každý detail přestavby, čímž ale druhotně brání větším zásahům, které by mohly vést k modernizaci budovy a jejímu uzpůsobení současným nárokům na bydlení,“ popisuje situaci ředitel Home Portal Jan Vitvera.

Nové bydlení je v centru Prahy opravdu výjimkou. Za posledních 10 let se zde postavilo 6 novostaveb, mezi nimi například Rezidence Quadrio nebo projekt Villa Apus, a pouze 6 historických budov bylo celkově zrekonstruováno.

Ilustrační foto Rezidence Žitná Schody 

Naději pro zájemce o život na Praze 1 přináší aktuálně například Rezidence Žitná, která by svým vysokým standardem a přístupem k celkové rekonstrukcí mohla udat trend pro budoucí revitalizaci celého centra. Developer projektu, designové studio Galerie Espana, totiž na budovu nahlíží jako na celek, který by měl svým obyvatelům poskytnout moderní prostory s nadstandardním vybavením včetně výtahu a recepce a službami jako je 24hodinový concierge servis. „Žitná je unikátní díky své jedinečné lokalitě, což chceme podtrhnout použitím prémiových materiálů jako je naše velkoformátová keramika. Cílem je zachovat historické kouzlo budovy, ale přizpůsobit ji modernímu životu v metropoli,“ představil projekt spolumajitel Galerie Espana Peter Vražba.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy