Jak postupovat při opravách domu po záplavách: Praktické rady a doporučení

Redakce, 20.9.2024
záplavy, povodně ilustrační

Záplavy mohou zanechat za sebou nejen viditelné škody, ale také skryté problémy, jako jsou plísně nebo narušená statika. Pro majitele zaplavených domů je klíčové jednat rychle, ale zároveň pečlivě, aby opravy byly účinné a odolné. Odborníci z Wienerbergeru přináší praktické rady, jak postupovat při obnově vašeho domova po povodních.

1. Odstranění vody a vysoušení zdí

Jakmile voda opadne, je nutné co nejdříve odstranit zbytkovou vodu a kaly z interiéru. K rychlému odčerpání velkého množství vody poslouží kalové čerpadlo, které se neucpe nečistotami. Zbylou vodu a bahno pak odstraňte mokrými vysavači. Voda z povodní totiž často obsahuje nečistoty a odpad, takže po použití čerpadla mohou v místnosti zůstat zbytky vody a bahna, které lze vysát vysavači a odstranit lopatou.

Po odčerpání vody se zaměřte na vysoušení zdí a podlah. Přirozené větrání okny a dveřmi je nejlepší při slunečném počasí. Pokud je venku vlhko nebo deštivo, použijte průmyslové vysoušeče, které urychlí proces vysychání. Sledujte, aby zdi dosáhly maximální vlhkosti 5 %, což lze měřit pomocí vlhkoměru.

U vlhkých omítek je nutné oklepat omítku až na zdivo a spáry vyčistit do hloubky 1–2 cm. Pálené cihly, i ty s vloženou minerální vatou, jsou přirozeně prodyšné a dobře odolávají vlhkosti, takže konstrukce domu bude rychleji vysychat.

2. Použití odolných materiálů pro rekonstrukce

Při rekonstrukci po povodních je nezbytné vybrat stavební materiály odolné vůči vlhkosti. Cihlové zdivo je skvělou volbou díky své schopnosti přirozeně dýchat, což podporuje rychlé vysychání zdiva. Pokud jde o střechu, pálené tašky chrání nejen před extrémními dešti, ale také před kroupami, které se mohou za nevlídného počasí vyskytnout.

Pro venkovní plochy zvažte použití betonové dlažby s drenážní funkcí, která odvádí vodu a zabraňuje jejímu hromadění v okolí domu. Díky širokým spárám a správně provedenému podloží, které má spád směrem k drenážnímu potrubí, zajistí dlažba nepřetržité odvádění vody do kanalizace.

3. Údržba střechy a okapů

Pravidelná kontrola a údržba střechy a okapů je klíčová pro prevenci záplav. Funkční a čisté okapy odvádějí přebytečnou vodu mimo dům a snižují riziko zatopení. Důležité je rovněž správné provedení střešní skladby – podstřešní fólie zabraňují proniknutí deště či sněhu pod krytinu a zároveň umožňují odvod vodních par. Také správné systémové lemování zajišťuje, že voda stéká po lemování mimo konstrukci střechy.

Zvažte také instalaci systémů pro zachytávání dešťové vody, které snižují přetížení kanalizačního systému. Zároveň také poskytují ekologické řešení pro opětovné využití vody.

4. Odvodnění a terénní úpravy

Efektivní odvodnění pozemku je zásadní, zejména v oblastech náchylných k záplavám. Po povodních zkontrolujte stav odvodňovacích systémů, například drenážních kanálů, a případně je opravte. Drenážní potrubí a terénní úpravy mohou snížit riziko eroze půdy a poškození základů domu. Drenážní dlažba pomáhá odvádět vodu od domu a zabraňuje jejímu hromadění v okolí.

5. Preventivní opatření do budoucna

Ačkoliv záplavy nelze předpovědět, je možné minimalizovat jejich dopady pomocí preventivních opatření. Při rekonstrukci po povodni investujte do kvalitních stavebních materiálů, jako jsou cihly a pálené tašky odolné vůči vlhkosti. Systémy pro zachytávání dešťové vody a drenážní dlažba vám pomohou zajistit, že váš dům bude lépe chráněn před budoucími extrémními povětrnostními podmínkami. Všechny zmíněné produkty mohou investoři pořídit ve Wienerbergeru, a to bez prodlení.

Klíčová doporučení

● Odstraňte vodu co nejdříve a zamezte tvorbě plísní.

● Při rekonstrukci používejte odolné materiály, jako jsou pálené tašky a cihlové zdivo.

● Zkontrolujte a pravidelně udržujte okapy a odvodňovací systémy.

● Zvažte investice do preventivních systémů, které pomohou chránit váš dům před budoucími záplavami.

Tato opatření nejenže přispějí k obnově vašeho domova po povodních, ale také zajistí, že bude lépe připraven na případné další extrémní povětrnostní podmínky.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky