US - prodeje starších domů v srpnu klesly o 2,5 % respektive o 4,2 % meziročně. Průměrná cena rostla

Podle statistik americké realitní asociace NAR prodeje starších domů v USA v srpnu poklesly meziměsíčně o 2,5 % na sezónně očištěných 3,86 milionu jednotek. V meziročním srovnání došlo v srpnu k poklesu o 4,2 %. Pod hranicí 4 milionů domů se ukazatel pohybuje už třetí měsíc v řadě.

Zásoba domů k prodeji se meziměsíčně zvýšila o 0,7 % na 1,35 milionu jednotek. V meziročním srovnání se zásoba zvýšila o 22,7 %. Při stávající kondici trhu by zásoba vydržela na 4,2 měsíce. Zásoba na 6 měsíců je brána jako vyvážená z pohledu nabídky i poptávky.

Průměrná cena starších domů se meziročně zvýšila o 3,1 % na 416 700 USD. V rámci celého cenového rozpětí byly prodeje zvýšené v segmentu domů s cenou nad 750 000 USD a naopak výrazně poklesly v segmentu pod 500 000 USD.

Podíl prvně kupujících dosáhl 26 %, což bylo nejméně od listopadu 2021. Stejný podíl zaznamenaly také prodeje, které proběhly výhradně v hotovosti, což bylo mírně pod úrovní loňského srpna.

Průměrné úročení klíčových 30letých hypoték v srpnu a září klesalo a nyní se pohybuje kolem 6,15 %, což je nejméně za poslední 2 roky.



Vladimír Urbánek
V oboru investic se pohybuje více než 25 let. Po několikaleté zkušenosti s obchodováním s cennými papíry se věnuje zpravodajství z domácích a zahraničních kapitálových trhů. Za důležité považuje především zkušenosti a sledování dlouhodobého ekonomického vývoje na českých i zahraničních kapitálových trzích.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality