Stavební zákon pamatuje na povodně – majitelům poškozených domů nabízí úlevy

mmr.cz, 20.9.2024

Ministerstvo pro místní rozvoj zveřejnilo metodiku, která popisuje postup stavebníků i stavebních úřadů při mimořádných opatřeních a obnově v souvislosti s povodněmi. Vytvořilo také formulář, kterým mohou snadno oznámit práce stavebnímu úřadu. V Informačním systému stavebního řízení pro tyto případy vyčlenilo speciální postupy a zpřístupnilo detailní manuál pro úředníky.

Mimořádné postupy podle nového stavebního zákona umožňují rychle reagovat na mimořádné události, jako jsou například povodně a jiné živelní pohromy nebo havárie. „Zásadní je teď rychlá obnova domů, cest, mostů nebo odstranění staveb, u kterých bohužel došlo k nevratnému poškození. Je potřeba předejít dalšímu ohrožení zdraví, finančním škodám a hlavně zajistit, aby se lidé mohli co nejdříve vrátit domů,“ prohlásil místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Ministerstvo pro místní rozvoj na svých stránkách zveřejnilo informace o úlevách, které mohou využít majitelé budov zasažených povodní. „Pokud vlastník odstraňuje nebo upravuje stavbu, aby zabránil dalším škodám nebo ohrožení zdraví, může začít pracovat hned, jen to musí stavebnímu úřadu oznámit. Ten pak může rozhodnout, že povolení není potřeba nebo chce po stavebníkovi dodatečně jen minimum podkladů,“ vysvětlila vrchní ředitelka sekce veřejného investování, výstavby a sociálního začleňování Leona Gergelová Šteigrová.

Podobné úlevy platí pro opravy, obnovení staveb. V tomto případě je potřeba oznámit je stavebnímu úřadu předem. Stačí pouze přiložit popis prací a kdo je bude provádět. Následně je možné začít s obnovou, pokud práce respektují původní povolení a dokumentaci. Stavební úřad má poté 15 dní, aby rozhodl, že mu stačí pouze oznámení. Případně do 30 dní vydává povolení nebo naopak obnovu zakáže.

Pro oznámení těchto postupů stavebníky – úpravy, odstranění i obnovu staveb – vytvořilo MMR speciální formulář.



Oznámit mimořádná opatření nebo obnovu v souvislosti s následky povodní mohou majitelé domů písemně, datovou schránkou a prostřednictvím portálu stavebníka. „Abychom vše zrychlili a zjednodušili, přidali jsme do Informačního systému stavebního řízení pro odstranění i obnovu staveb po povodních speciální postupy. Už jsme v něm také zveřejnili detailní návod, který je popisuje krok po kroku,“ uvedl Bartoš.



Manuál pro pracovníky stavebních úřadů a dotčených orgánů je zveřejněný přímo v informačním systému a na stránkách ministerstva. K dispozici je také úplné znění metodické pomůcky k postupům při mimořádných událostech podle stavebního zákona.
Stavební zákon pamatuje na povodně – majitelům poškozených domů nabízí úlevy


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality