Z Prahy zpět do rodného místa. Rodina chtěla do většího, tak si postavili pasivní dům

Redakce, 23.9.2024
pasivní dům ilustrační Wienenberger

Rodina investora žila spokojeně několik let v Praze, ale poté, co se jim narodilo miminko, jim začalo být v bytě trochu těsno. Ještě před narozením prvního dítěte byli rozhodnutí, že se jednoho dne chtějí přestěhovat zpět do Jihočeského kraje, odkud oba pocházejí. Když se dozvěděli o dražbě stavebních pozemků v Soběslavi, brali to jako šanci na nový život. Do stavby domu se pustil investor svépomocí, a ačkoliv stále není všechno na sto procent hotové, jak by si představovali, neměnili by.

O ideálním pozemku měli jasno už po první obhlídce. Krajová parcela, pouze jeden soused a orientace pozemku na jihozápad. Pozemek sice získali, ale následně nastala nejtěžší část – rozmyslet si podobu domu. Vzhledem k orientaci a tvaru pozemku se investor rozhodl pro dům ve tvaru písmene L. Dům je otevřený do zahrady ze severovýchodního rohu. O počtu místností a jejich rozložení v patrech už měli představu, dům zbývalo pouze naprojektovat. „S konkrétní podobou domu nám velmi pomohl náš projektant, který byl otevřen všem našim návrhům. Nápady jako zelená střecha, předsazená terasa nebo rozložení pokojů se nám podařilo do projektu zapracovat. Pak už zbýval výběr materiálů,” popisuje  investor .

Jelikož měl investor od začátku v plánu stavět dům z větší části svépomocí, chtěl materiál, se kterým se bude dobře a rychle pracovat, který je trvanlivý a úsporný. Zároveň se manželé shodli, že nechtějí vrstvit dodatečné zateplovací systémy. Nejlepší volbou tak bylo jednovrstvé zdivo plněné minerální vatou od Porothermu se systémem stavby na pěnu, ideální varianta pro svépomocníky.

„První řadu cihel jsme si nechali profesionálně založit přímo službou od Wienerbergeru, zbytek už byl na nás. S materiálem se stavělo bez problémů a rychle, během stavby jsme nenarazili na žádné zásadní potíže. Broušené cihly jsou perfektně rovné a s kvalitním založením to zvládne i šikovný laik. Technické detaily stavby jsou zpracovány ve volně dostupných materiálech výrobce, což zaručovalo jejich řešení,” dodává investor.

Cihla Porotherm 44 T Profi Dryfix se součinitelem prostupu tepla U = 0,14 splňuje doporučenou hodnotu pro kategorii NZEB II, tedy domy s téměř nulovou spotřebou energie. U jednovrstvých cihel je také výhodou, že jejich šířka je finální, protože se již nemusí dodatečně zateplovat.

Z hlediska praktických detailů je dům vytápěn plynem a jako doplňkový zdroj tepla slouží vnitřní krbová vložka. Dům je také vybaven systémem centrální rekuperace vzduchu, čerpáním užitkové vody ze studny na zalévání zahrady a zelené střechy.

Typ objektu : pasivní

Lokace: Soběslav v Jihočeském kraji

Projektant: Tomáš Šena

Konstrukce: zdivo Porotherm 44 T Profi, střecha je izolovaná fólií Fatrafol, okna Vekra Komfort EVO, venkovní dlažba Semmelrock Bradstone Old Town (měděnohnědá)





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky