Povodně 2024: Jak mohou firmy a podnikatelé pomoci a odečíst si dary z daní

záplavy ilustrační

Nedávné povodně zasáhly Českou republiku a způsobily rozsáhlé škody na majetku a infrastruktuře. Mnoho lidí přišlo o své domovy a potřebuje okamžitou pomoc. Firmy a podnikatelé mají možnost výrazně přispět k obnově postižených oblastí a zároveň využít daňových úlev za poskytnuté dary.

Firmy mohou pomoci několika způsoby. Finanční dary mohou být poskytnuty obcím, neziskovým organizacím nebo přímo postiženým osobám. Materiální pomoc, jako je dodání stavebních materiálů, techniky nebo hygienických potřeb, může urychlit obnovu a návrat lidí k běžnému životu. Poskytování služeb zdarma nebo za zvýhodněných podmínek, například stavební práce či logistická podpora, je také cennou formou pomoci.

Podle zákona o daních z příjmů č. 586/1992 Sb. mohou firmy a podnikatelé za určitých podmínek uplatnit daňové úlevy za poskytnuté dary. Právnické osoby mohou snížit základ daně až o 10 % hodnoty darů, pokud jsou tyto dary poskytnuty na zákonem stanovené účely, včetně humanitární pomoci při živelních pohromách. „Fyzické osoby (podnikatelé) si mohou odečíst hodnotu darů, pokud celková hodnota darů přesáhne 2 % jejich základu daně nebo činí alespoň 1 000 , s maximálním odpočtem 15 % ze základu daně. Lze však předpokládat, že do konce roku bude prodloužen zákon č. 128/2022 Sb. (zákon na podporu Ukrajiny v oblasti daní) i na zdaňovací období roku 2024. V takovém případě by se limit pro odpočet darů zvýšil na 30 %,“ vysvětluje Jan Kašpar, daňový poradce společnosti KODAP.

Důležitou informací je možnost daňové uznatelnosti nákladů vynaložených na poskytnutí nepeněžního plnění při odstraňování následků živelních pohrom. To znamená, že výdaje na nepeněžní dary mohou být zahrnuty do daňově uznatelných nákladů. Je však třeba zdůraznit, že tyto výdaje nelze současně uplatnit jako odčitatelnou. Podnikatel si tedy musí vybrat, jakým způsobem dar daňově uplatní.

Pro správné uplatnění daňových úlev je nezbytné mít doklady o poskytnutých darech, jako jsou darovací smlouvy nebo potvrzení od příjemců, které obsahují všechny potřebné náležitosti. Dary musí být řádně zaúčtovány a poskytnuty na účely stanovené zákonem,“ dodává Jan Kašpar ze společnosti KODAP.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky