Globální studie rezidenčního trhu 2024: raketový nárůst nákladů a nedostatek pracovních sil jsou vážnou překážkou jeho rozvoje

PlanRada průzkum srpen 2024

Z analýzy společnosti PlanRadar vyplývá, že s ohledem na nedostatek pracovních sil by rozvoji bydlení mohlo pomoci větší využívání moderních technologií. Jde o klíčové, ale dosud nedostatečně využívané řešení. Platí to o všech 17 zemích, v nichž výzkum proběhl – včetně České republiky.

· Tři hlavní problémy , které podle dotazovaných znamenají pro současné stavebnictví klíčové výzvy: téměř 50 % dotazovaných uvádí nedostatek pracovních sil, následuje nejistota ohledně vládní politiky a dále také finanční omezení.

· Nedostatek pracovních sil: 76,13 % respondentů uvádí negativní dopady na harmonogram projektů právě kvůli této překážce.

· Technologie jako řešení: 65 % dotazovaných firem věří, že technologie může zvýšit jejich ziskovost a efektivitu práce. Přijímání nových technologických řešení je ale přitom pomalé.

· Rostoucí náklady: za poslední rok je hlásí 78 % respondentů.

· Stavební firmy bojují s tím, aby v důsledku výše uvedených problémů dokázaly uspokojit vysokou poptávku (téměř 75 % dotazovaných uvedlo buď zvýšenou nebo nezměněnou poptávku). Více než 50 % respondentů aktivně zkoumá nové příležitosti k růstu. Své aktivity omezuje pouze zhruba 12 % firem, které se zúčastnily studie.

Nová globální studie PlanRadaru (přední platformy pro digitální dokumentaci, komunikaci a reportování ve stavebnictví, správu budov a realitní projekty) odhaluje, že firmy působící v oboru jsou v současnosti pod značným tlakem: téměř 80 % respondentů uvedlo, že čelí rostoucím nákladům. Jako hlavní výzvu respondenti uvádějí nedostatek pracovních sil, které ke zvyšování výdajů významně přispívají. Téměř dvě třetiny firem totiž musí řešit nárůst mezd a více než 75 % uvádí zpoždění projektů kvůli nedostatku pracovníků, což snižuje jejich ziskovost. Podle 65 % dotazovaných by investice do moderních technologií mohly díky vyšší efektivitě zvýšit profitabilitu, nicméně zavádění těchto inovativních řešení zůstává pomalé.

PlanRadar průzkum graf Navýšení investic do moderních technologií 

Zjištění, která jsou podrobně popsána v analýze společnosti PlanRadar, poskytují komplexní globálních pohled na rezidenční trh v kontextu nové výstavby. Průzkumu se zúčastnilo celkem 669 společností ze 17 zemí včetně České republiky [1] . Studie tak poskytuje poznatky o současných výzvách, před nimiž obor stojí, a o výhledech do budoucna.

Sektor rezidenční výstavby prochází náročným obdobím. Ovšem navzdory klesající produkci zůstává poptávka po bydlení silná, Českou republiku nevyjímaje. Téměř 75 % dotazovaných uvádí, že zájem o nové bydlení za poslední rok buď vzrostl, nebo zůstal nezměněn. Pouze 12 % společností v tomto odvětví dočasně omezuje své aktivity, což potvrzuje jeho odolnost vůči aktuálním problémům.

Respondenti v průzkumu identifikovali tři hlavní překážky, které jim komplikují působení v oboru a saturování rostoucí poptávky. Téměř polovina z nich uvedla nedostatek pracovních sil, po čemž následovala nejistota ohledně vládních politik příslušných zemí, a v neposlední řadě také finanční omezení. V reakci na tyto problémy firmy požadují změny: chtějí zmenšit vládní bariéry tak, aby bylo možné stavět více bytů (v České republice jde především o zjednodušení povolovacího procesu), revidovat imigrační politiku s cílem přilákat do odvětví kvalifikované pracovníky a také stimulovat trh prostřednictvím efektivnějších finančních pobídek.

Česká republika stejně jako další země čelí řadě výzev, má však svoje specifika. Mezi největší překážky se vedle nedostatku pracovních sil (uvedlo 42,86 % respondentů z ČR) řadí se stejnou intenzitou nedostatečná jistota ve vládní politiku. Ačkoli se jedná o globální problém napříč dotazovanými zeměmi, Česko v něm vyniká: přes 85 % tuzemských respondentů totiž uvádí, že pro zlepšení rezidenční výstavby je třeba, aby vláda omezila regulační překážky. Firmy řeší také rostoucí mzdové nároky, které se týkají přes 80 % společností,“ komentuje Adam Heres Vostárek, regionální manažer PlanRadaru pro Českou republiku, a pokračuje: „Pozitivní zprávou je, že tuzemské firmy zůstávají proaktivní: více než 61 % z nich aktivně vyhledává nové příležitosti k růstu a 57 % respondentů je přesvědčeno, že moderní technologie mohou přispět k jejich lepší efektivitě i ziskovosti.”

Obecně z globálního průzkumu vyplývá, že 50 % společností vyhledává příležitosti k růstu, aby se vypořádaly s náročnými podmínkami realitního trhu. Jako jedno z možných řešení pro zlepšení ziskovosti a efektivity 65 % z nich uvedlo zvýšení investic do technologií – příkladem je software pro řízení stavebních procesů či projektování v BIM. Naopak více než 25 % společností stále žádný software (jako je např. PlanRadar) pro řízení staveb nepoužívá. Tato propast mezi uvědomováním si důležitosti digitalizace a reálným investováním do digitálních řešení je významnou překážkou, která může brzdit celé odvětví.

Sander van de Rijdt, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti PlanRadar , k průzkumu uvedl: „Rostoucí náklady a nedostatek pracovních sil otřásají samotnými základy oboru stavebnictví. A globální poptávka po bydlení dosahuje kritické úrovně. V naší analýze jsou tyto problémy jasně vidět. V odpovědích respondentů ale spatřujeme i značnou dávku optimismu. Většina stavebních profesionálů věří, že ke zvýšení efektivity a ziskovosti mohou přispět moderní technologie. Digitalizace se tak jeví jako jasná cesta vpřed – pokud ovšem stavebnictví dokáže překonat problém při zavádění technologií do praxe. Uprostřed období vysokých úrokových sazeb a snížené poptávky mají společnosti jedinečnou příležitost se zastavit a zaměřit se na optimalizaci svých interních procesů. Tato fáze je klíčová právě nyní, protože již brzy začnou úrokové sazby klesat, podnícené nedávným snížením ze strany Evropské centrální banky i FEDu v USA, což je předzvěstí blížícího se nárůstu poptávky. Digitální platformy, jako je PlanRadar, přitom poskytují řešení, která se přizpůsobí potřebám všech společností a jsou snadno použitelná pro každého stavebního profesionála, který se na projektu podílí.“

Platforma PlanRadar zjednodušuje dokumentaci, komunikaci a reporting. Zajišťuje vysoce kvalitní výstupy, soulad s veškerými příslušnými předpisy i to, že informace o projektu zůstávají stále aktuální. Celkem 91 % klientů PlanRadaru hlásí s jeho využíváním „zvýšenou produktivitu“ [2] , 90 % zaznamenalo u projektů „snížení předělávek“ [3] . PlanRadar tak zvyšuje efektivitu projektů a zlepšuje spolupráci a přesnost, což je zásadní při řešení nedostatku pracovních sil a optimalizaci zdrojů.

Plné znění studie s podrobnými informacemi je k dispozici zde: https://www.planradar.com/cs/ebooks/global-housebuilding-report/




[1] Studie společnosti PlanRadar “Global Housebuilders´ Survey 2024“ byla provedena v následujících zemích: Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Rakousko, Švýcarsko, Německo, Francie, Itálie, Španělsko, Rumunsko, Chorvatsko, Slovinsko, Srbsko, Velká Británie, USA a Austrálie.

[2] 2023 Annual PlanRadar Customer Survey

[3] Dtto.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika