Živelní katastrofa a nemovitost. Jak postupovat, když povodeň zasáhne nemovitost a co dělat v situaci, kdy nelze splácet hypotéku?

Banky.cz, 24.9.2024

Mnoho lidí se může dostat do situace, kdy je náročné splácet úvěr. V těchto dnech spousta občanů, které postihly ničivé povodně, musí řešit otázku, jak zvládnout splácet hypotéku na postiženou nemovitost nebo jak správně nahlásit bance škody.

V případě potíží se rychle obraťte na svého poradce

Hypotéka je úvěr, který člověk splácí řadu let. V takovém časovém horizontu tedy nelze předpokládat, zda nebudu dlouhodobě nemocný, nepřijdu o partnera, nebo se neocitnu v těžké situaci se splácením. „Pokud včas neposíláte splátku, může se stát že, poběží úroky z prodlení. Tyto úroky běží, i pokud splátku například rozdělíte. V případě nečekané situace je nejlepší se ihned obrátit na pojišťovnu. Pokud máte svého poradce doporučujeme obrátit se první řadě na něj. Může vás rychleji nasměrovat a pomoct s nahlášením pojistné události,“ říká Petr Jermář, specialista na finance z portálu banky.cz.

Jak mi banka pomůže?

Banka neschopnost splácet řeší odkladem splátek nebo prodloužením konečné doby splatnosti hypotéky. Postup závisí na vaší předchozí platební historii a bezproblémové komunikaci s bankou. Ve většině případů je takové řešení oboustranně výhodné, protože klientovi pomůže ustálit finanční situaci a vrátit se k bezproblémovému splácení. Pokud jste vlivem povodní přišli o svůj zdroj příjmu a nejste momentálně schopni hypotéku splácet, domluvte se co nejdříve s bankou na dalším postupu. Banky klientům v takto těžkých životních situacích vychází vstříc. Řešením může být přerušení splácení hypotéky na 3-6 měsíců nebo snížení měsíční splátky a prodloužení splatnosti úvěru.

Jak postupovat, když povodeň zasáhne nemovitost?

V první řadě je důležité zjistit rozsah škod. Banky mohou mít odlišné postupy při poškození nemovitosti, která slouží jako zajištění k úvěru. Může se jednat o cca 20% poškození nemovitosti, které není potřeba hlásit bance, a klient škodu a opravu nemovitosti může řešit sám. Pokud je však škoda vyšší nebo i totální je potřeba tuhle skutečnost konzultovat s bankou a domluvit se na postupu, jak se naloží s případným pojistným plněním z pojištění nemovitosti. „Nemovitosti v zástavě za hypotéku jsou pojištěny. Pokud vám nemovitost zatíženou hypotékou poškodila povodeň, nahlaste co nejdříve pojistnou událost vaší pojišťovně. Výplata pojistného plnění bývá vinkulována ve prospěch banky. Domluvte se s bankou na dalším postupu (např. uvolnění pojistného plnění na nutnou rekonstrukci),“ upřesňuje Petr Jermář.

Jak funguje pojištění schopnosti splácet?

Jednou z možností, jak si pomoci v situaci, kdy nejsme schopní splácet je pojištění schopnosti splácet.

Pojištění schopnosti splácet je pojištění nabízené bankou, které zahrnuje rizika jako je úmrtí invalidita nebo pracovní neschopnost, je možné si připojistit i riziko ztráty zaměstnaní. V rámci takového pojištění není součást nějaké připojištění pro poškození majetku z důvodu živelných škod. Co však je možné, tak některé pojišťovny nabízí připojištění, které je zahrnuto u pojištění nemovitost tedy Majetkové pojištění. Toto připojištění se týká situací, kdy byla nemovitost poškozena vice jak z 20 %. V takové situaci za vás pojišťovna/banka může hradit splátky hypotéky,“ vysvětluje Miroslav Čejka, specialista na pojištění hyponamíru.cz a dodává: „Pro urychlení šetření události je nutné mít dobře zdokumentovaný rozsah škod formou fotografií či videa. Jakmile pojišťovna bude znát rozsah škod, se můžete pustit do úklidu a oprav.“



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality