Jak postupovat, pokud vaše čerpadlo zaplavila voda

Redakce, 25.9.2024
čerpadlo ilustrační WILLO

Povodňová situace v České republice přinesla v minulém týdnu obyvatelům zasažených oblastí mnoho komplikací a výzev. Jednou z takových může být i zaplavení oběhových čerpadel. Společnost Wilo, výrobce čerpadel a čerpací techniky, proto nabízí praktické rady pro majitele a správce nemovitostí, jejichž čerpadla byla vodou zasažena. Čerpací technika se běžně nachází ve spodních patrech a sklepeních domů, kde při povodních hrozí zvýšené riziko vniku vody. Rychlá a správná reakce je proto stěžejní a může pomoci minimalizovat nebezpečí úrazu elektrickým proudem i škody na zařízení.

„Moderní elektronická čerpadla, především pak čerpadla na tzv. suchý provoz sloužící převážně na rozvod tepla či chladu, většinou nejsou pro ponoření do vody uzpůsobena. Vzhledem k tomu, že čerpadlo je elektrické zařízení napájené ze sítě, je při zasažení vodou důležité jednat rychle,“ říká Otakar Pump, servisní manažer společnosti Wilo CS.

Zde je kompletní postup ve třech krocích:

1. Odpojení čerpadla od elektrického napájení

Před jakýmkoli zásahem je potřeba zajistit odpojení čerpadla od elektrického napájení, a to nejlépe jističem v rozvaděči či hlavním jističem napájení. Nikdy nemanipulujte s čerpadlem, pokud je pod napětím a bylo zcela či částečně zatopeno.

2. Kontrola míry zaplavení čerpadla

Po odčerpání vody je nutné zkontrolovat míru zaplavení zařízení. Dnešní elektronická čerpadla disponují krytím proti stříkající vodě, nejsou však až na výjimky určena pro plné zaplavení. Jestliže tedy bylo čerpadlo plně zaplaveno, je stěžejní nepokoušet se ho opětovně zapnout. Hrozí jednak jeho poškození, ale rovněž také nebezpečí úrazu elektrickým proudem.

V případě, kdy nedošlo k zaplavení čerpadla a bylo zasaženo například pouze stříkající vodou, záleží na stupni krytí čerpadla, tzv. „IPxx“. Ten obecně udává odolnost zařízení proti vniknutí cizího tělesa a kapalin, zejména vody, a je tvořen písmeny „IP“ a následující dvojicí číslic. Stupeň krytí před vniknutím vody určuje druhá číslice. „Čerpadla s vyšším krytím IPx4 a výše, která jsou chráněna proti stříkající vodě, dešti nebo dokonce uzpůsobena pro plné zaplavení, s jistotou odolají snáz než čerpadla s nízkým krytím IP,“ doplňuje Otakar Pump.

3. Revize čerpadla odborníkem

Nelze ale spoléhat pouze na stupeň krytí IPxx a je dobré konzultovat stav čerpadla také s odborníkem, který provede revizi zařízení a případně jeho výměnu. „U čerpadel určených pro vytápění po zaplavení či kontaktu s vodou z vnější povrchové strany čerpadla vždy doporučuji nákup vhodné náhrady. Koroze způsobená vodou totiž nemusí být ani po vysušení patrná a může se projevit v ten nejméně vhodný okamžik, jako například v topné sezoně, kdy to může značně narušit komfort bydlení,“ dodává Pump.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky