Největší bytový dům ze dřeva v ČR vstupuje na trh, vyroste v Radlicích a nabídne vysoký standard udržitelnosti

Ilustrační Skanska projekt bytového domu ze dřeva s názvem Radlický Dřevák

Skanska uvádí do prodeje bytový dům Dřevák, který se má stát se 76 byty doposud největším bytovým domem ze dřeva v České republice. Na brownfieldu v pražských Radlicích vyroste v rámci jednofázového projektu D.O.K s předpokládaným zahájením výstavby v první polovině roku 2025 a dokončením začátkem roku 2027. Nové bydlení nabídne nejlepší možnou energetickou účinnost PENB-A, modrozelenou infrastrukturu, prémiové prvky vybavení ve standardu, výrazně nižší uhlíkovou stopu a aspiraci na vysoké hodnocení certifikace BREEAM. Za projektem stojí prestižní architektonické studio Jakub Cigler Architekti.

Čtyřpodlažní budova Dřevák vyroste na železobetonové monolitické podnoži a dřevěné CLT desky využije pro nosnou konstrukci budovy i jako pohledový materiál pro interiérové příčky. Tím podle předběžné analýzy LCA nahradí přibližně polovinu potřebného objemu betonu a zajistí až o třetinu nižší zátěž CO2 (cca 560 tun CO2) oproti konvenční výstavbě. Po dobu své životnosti zároveň uchová dalších 1 400 tun CO2 ve dřevě. Bytový dům Dřevák vytvoří polootevřený vnitroblok společně s budovami z konvenčního materiálu Onyx a Krystal, které ještě letos doplní nabídku o dalších 101 bytů v nové lokalitě projektu D.O.K.

Doposud největší dřevěný bytový dům v ČR je koncipován jako rezidence s menšími bytovými jednotkami o dispozicích 1+kk, 2+kk a s jednou 3+kk. „Rezidenci Dřevák jsme navrhli jako městské bydlení především pro jednotlivce a páry, abychom vyhověli rostoucí poptávce po menších bytech, které tvoří přes 70 % celkových prodejů na pražském trhu. Větší rodinné byty budou k dispozici v bytových domech Onyx a Krystal. V celém projektu D.O.K. navíc nabídneme vysokou technologickou vyspělost, prémiové vybavení a důraz na dlouhodobou udržitelnost,“ komentuje Lukáš Maděra, ředitel obchodního oddělení Skanska Residential.

 

K prémiovému vybavení patří vstupní bezpečnostní dveře i interiérové bezfalcové dveře s velkorysou výškou 2 100 mm, dřevěná lepená podlaha s certifikáty Blauer Engel a ECOinstitut, podlahové vytápění, prvotřídní vybavení koupelen i sofistikovaný systém prvků Smart Home. Zároveň je zachován vysoký standard zdravých a udržitelných materiálů, které nesou certifikace EPD, FSC a PEFC. Vybrané byty disponují lodžií nebo předzahrádkou s terasou, v suterénu jsou umístěny sklepy, garážová stání připravená i pro elektromobilitu, kolárna s kočárkárnou nebo místnost se sprchou pro mytí kol i domácích mazlíčků.

Z pohledu energetiky dosahuje Dřevák nejlepší možné energetické účinnosti PENB-A a oproti legislativnímu standardu z roku 2024 vychází úsporněji o 47 %. To zajišťuje důkladně zateplená obálka a izolační trojskla v dřevěných oknech, stejně jako exteriérové žaluzie a centrální rekuperace. V létě to znamená přirozené snižování vnitřní teploty až o 7 °C, v zimě snížení spotřeby na vytápění. Rekuperace současně zajišťuje čerstvý vzduch při úspoře až 80 procent tepelných ztrát větráním. Úsporu energií v každém bytě i ve společných prostorách zefektivní fotovoltaické panely umístěné na střechách. Fototermické panely a teplo z recyklace tzv. šedé vody zase předehřívají teplou vodu.

Bytový dům Dřevák staví na osvědčené modrozelené infrastruktuře a aspiruje na vysoké hodnocení enviromentální certifikace BREEAM. Zahrnuje tak důmyslnou koncepci na podporu biodiverzity a hospodaření se srážkovými vodami. Součástí je řetězec opatření včetně akumulace vod odtékajících ze zelených střech do akumulačních nádrží, využití retenčních nádrž či poldrů pro zlepšení lokálního mikroklima. Nechybí ani recyklace tzv. šedé vody pro splachování WC a úsporné armatury uvnitř objektu. Celkově se tak úspora pitné vody sníží až o 44 %, tj. o 48,5 l na obyvatele denně.

Bytový dům Dřevák vyroste v blízkosti přírodních památek a parků. Díky vyvýšenému pozemku poskytne také výhledy na Prahu a perfektní spojení do centra, stejně jako občanskou vybavenost, kterou nabízí současné Radlice. Samotný areál projektu pak poskytne klidný poloveřejný vnitroblok s místy pro posezení v altánu, na lavičkách i hranolových schodech a nebude chybět ani dětské hřiště.

Celý rezidenční projekt D.O.K, kam spadá také bytový dům Dřevák, navrhlo prestižní architektonické studio Jakub Cigler Architekti. „Naším záměrem bylo vytvořit příjemné a kvalitní místo pro lidi, kteří chtějí žít ve městě, ale přitom mít spojení s přírodou. Dřevák je pro ty, kterým voní dřevo a chtějí způsobem života odpovědně přistupovat k řešení globálních problémů. Celý areál D.O.K. vytváří zklidněný a rozmanitě členěný vnitroblok, ze kterého jsou umožněny průhledy do bezprostředně sousedící volné přírody a současně i do Radlického údolí tak, aby se udržel kontakt s okolím, a přitom se nenarušila intimita místa,“ uvedl Jakub Cigler, zakladatel studia Jakub Cigler Architekti.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy