Změna dodavatele elektřiny se vyplatí i při nízké spotřebě. Běžná česká domácnost v průměru ušetří 4 200 Kč za rok

Redakce, 26.9.2024

V České republice je na devět milionů odběrných míst elektřiny a plynu, jen 2,5 milionu z nich přitom za posledních 10 let změnilo dodavatele. Mnozí odběratelé mají pocit, že při jejich nízké spotřebě to nemá smysl – a tak zůstávají dlouhá léta věrni svému dodavateli. Je to ale skutečně dobrá strategie? Přinášíme dva příklady.

Roční spotřeba elektřiny se pohybuje kolem 3,5 MWh

„Běžná česká domácnost ročně spotřebuje v průměru 3,5 MWh elektřiny. Na první pohled to není žádné velké číslo, mnozí tak nad možnou úsporou při takových hodnotách mávnou rukou. Ve skutečnosti ovšem nejde o tak úplně zanedbatelnou částku. Na jedné megawatthodině dnes při výběru výhodnější nabídky můžete ušetřit i 1200 . Při výše zmíněné spotřebě to pak bude 4200 za rok. To už není zrovna málo. Navíc pokud u stávajícího dodavatele s méně výhodnou nabídkou zůstanete deset let, může jít o více než 40000 , které zaplatíte zcela zbytečně,“ říká Lukáš Kaňok, ředitel sekce Energo ze společnosti Kalkulátor.cz.

A co domácnosti, které mají spotřebu ještě nižší?

Samozřejmě platí, že ne každá domácnost má průměrnou spotřebu. Odběratele s vyšší spotřebou, u kterých se změna dodavatele vyplatí v každém případě, teď nechme stranou – a pojďme se podívat na domácnosti s minimálními odběry. Co když platíte jen 500 Kč měsíčně a na konci roku nemáte žádné nedoplatky? Dává změna dodavatele smysl i v takovém případě?

„Pokud by to znamenalo, že budete muset zdlouhavě vyhledávat konkurenční nabídky, potom někam jezdit a samostatně řešit změnu dodavatele, pak to za to asi nestojí. Ušetříte třeba jen tisícovku ročně, budu vás to ale stát spoustu úsilí. Na druhou stranu, když to za vás někdo kompletně vyřeší – třeba jako my v Kalkulátoru – pak se asi shodneme, že nemá smysl dávat někomu jen tak tisícovku navíc,“ říká Lukáš Kaňok z Kalkulátor.cz.

Porovnání s nákupem pohonných hmot

Navíc i malá částka vám může v dlouhodobém horizontu vynést poměrně zajímavou úsporu. A neplatí to jen o energiích. Podobně to může být třeba i s tankováním do auta. Benzín dnes na běžných čerpacích stanicích stojí přibližně o 2 Kč levněji než na dálnici. Na plné nádrži to bude asi stovka. To není moc, přesto se většina lidí snaží ušetřit a tankuje tam, kde jsou pohonné hmoty levnější. Tak proč stejný přístup nezvolit i u elektřiny? Navíc u benzinu to řešíte při každém tankování, zatímco v případě elektřiny stačí udělat jed nou a šetříte klidně dva roky.

Změna dodavatele je dnes velmi jednoduchá a administrativně nenáročná

„Nejjednodušší je pro cenové srovnání využít služeb nezávislého srovnávače, kde dostanete porovnání všech dodavatelů na trhu. Odborníci nejdříve zjistí, zda je ten správný čas na odchod od stávajícího dodavatele – to abyste se vyhnuli případným sankcím. Pokud bude na změnu příliš brzy, vše dopředu připraví, nastaví vám Hlídacího vlka a včas vás upozorní, až správný čas nastane,“ říká Lukáš Kaňok z Kalkulátor.cz a dodává: „V případě, že bude výhodné dodavatele měnit hned, projdou s vámi aktuální možnosti a společně vyberou dodavatele, který bude nejvíce odpovídat vašim potřebám. Celý proces vám zabere jen pár minut. Stačí podepsat smlouvu a o vše další už se postarají odborníci ze srovnávače. Takže i kdybyste následně ušetřili jen tisícovku ročně, těch pár minut za to určitě stálo.“



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky