Čím se vyplatí topit? Dřevem, uhlím či plynem?

Ušetřeno.cz, 27.9.2024
Topná sezóna je za dveřmi a lidé přemýšlejí nad alternativami drahého plynu. Ne všechny jsou ale výhodnější, ceny dřeva i uhlí totiž v poslední době také stoupaly. Nehledě na to, že účinnost vytápění těmito palivy závisí také na kotli a dalších okolnostech.

Do poloviny roku 2022 se průměrné ceny elektřiny a plynu meziročně téměř zpětinásobily. Kdo měl tu možnost, začal se na následující topnou sezónu zásobovat dřevem, v důsledku čehož jeho cena vyskočila na dvojnásobek. Nyní se však vrátila na běžnou úroveň, takže v současnosti vyjde 20 MWh tepla, tedy roční spotřeba běžné domácnosti, na zhruba 23 000 korun, pokud domácnost topí krbovými kamny, a na přibližně 20 500 korun při vytápění zplynovacím kotlem. Pro srovnání, vytápění plynem bude domácnost stát přibližně 40 000 ročně. Obecně platí, že domácnosti při změně dodavatele plynu šetří více u plynu než u elektřiny a průměrná úspora dosahuje 7500 za rok. Nejefektivnější jsou kondenzační kotle, které oproti klasickým kotlům šetří 10-30 % nákladů za vytápění.

U dřeva přitom záleží také na jeho druhu. Nejlevnější variantou je smrk či borovice, kde se ceny pohybují od 900 do 1200 za PRMS neboli přepočítací množství na rovnané metry sypané, a to v závislosti na velikosti polen či zdali je dřevo syrové, suché nebo polosuché. Bříza a buk jsou sice dražší, ale nabízejí vyšší výhřevnost. Ještě dražší je pak vytápění peletami, které domácnost s roční spotřebou 20 MWh tepla vyjde na přibližně 30-35 000 korun ročně. Na druhou stranu je vytápění peletami mnohem pohodlnější, stačí naplnit zásobník a kotel hoří sám po několik dní.

Hnědé uhlí ve střednědobém horizontu spíše zdražuje. Pokud 20 MWh z něj uvolněného tepla v polovině loňského roku stálo něco přes 22 000 korun, v současnosti se pohybuje kolem 27 000 korun. Pokud se v roce 2027 systém emisních povolenek rozšíří i na domácnosti, může topení hnědým uhlím zdražit ještě výrazněji. Vytápění černým uhlím je pak téměř nemožné, protože z trhu téměř zmizelo nebo je velmi drahé.

„Co rozhodně nedoporučujeme, je vytápění hnědým uhlím v běžných krbových kamnech. Účinnost přeměny suroviny na teplo je nízká, okolo 50 procent, tento způsob vytápění je tedy velmi nehospodárný. Nehledě na to, že saze valící se z vašeho komína rozhodně neprospějí vztahům se sousedy,“ upozorňuje Tomáš Vrňák, energetický analytik Ušetřeno.cz. Ideální volbou jsou podle něj moderní automatické kotle na uhlí s označením Ekodesign, které dosahují účinnosti přes 86 procent. Mají také automatické zásobníky, což zvyšuje komfort vytápění.


Aktuální rámcové ceny dřeva
Délka polen Smrk/Borovice * Bříza Buk
50 cm 900–1000 Kč/PRMS 1200 Kč/PRMS 1400 Kč/PRMS
33 cm 1000–1100 Kč/PRMS 1300 Kč/PRMS 1500 Kč/PRMS
25 cm 1100–1200 Kč/PRMS 1400 Kč/PRMS 1600 Kč/PRMS
*rozmezí v závislosti na suchosti dřeva

Ušetřeno.cz

Portál Ušetřeno.cz umožňuje spotřebitelům rychle a jednoduše srovnávat ceny energií napříč dodavateli, stejně jako ulehčuje výběr různých finančních produktů včetně půjček a hypoték či spoření, nebo mobilního operátora. Stačí do kalkulačky vyplnit požadované informace. Specialisté Ušetřeno.cz poté pomohou při výběru nejoptimálnější varianty.

Více informaci na: www.usetreno.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energie