Aby bílá byla bílá – jak udržet ložní prádlo stále zářivé?

Redakce, 27.9.2024
Povlečení mykroplys

Ať v módě vládnou jakékoliv trendy, bílá je klasika, která nikdy neomrzí – a to i v případě ložního prádla. Světlá barva v ložnici navozuje klidnou a harmonickou atmosféru a pocit čistoty, což je ideální kombinace pro dokonalý odpočinek. Navíc působí elegantně a luxusně, díky čemuž se hodí do každého interiéru, ať už preferujete moderní, minimalistický, či tradiční styl. Aby si však povlečení a prostěradla zachovala svůj zářivý vzhled a dlouhou životnost, je třeba věnovat jim správnou péči.

Starat se o bílé ložní prádlo není žádná věda – stačí dodržovat několik jednoduchých pravidel, která vám pomohou udržet jeho zářivou bělost. Počínaje praním při správné teplotě, volbou vhodného pracího prostředku či dodržováním osvědčených rad našich babiček.

1. Perte při správné teplotě

Vždy se řiďte pokyny na štítku prádla, ale obecně platí, že většinu bílého ložního prádla můžete prát při teplotě 40 °C, i 60 °C však bez problémů zvládne. U 100% bavlny nebo také bavlněného saténu se nemusíte bát dokonce 95 °C, které pomohou důkladně odstranit nečistoty a bakterie. Pokud máte smíšené tkaniny, zvolte nižší teploty, aby nedošlo k poškození vláken.

2. Používejte speciální prostředky

Pro zachování zářivosti vybírejte prací prostředky určené přímo pro bílé tkaniny. Tyto produkty pomáhají prádlu udržet dokonalý vzhled a zároveň brání jeho postupnému šednutí. Jakub Kalvoda, CEO společnosti MK Lůžkoviny, radí: „Důležité je nejen volit správný prací prostředek, ale také to nepřehánět s jeho množstvím. Zbytky pracího prášku se mohou usadit v látce a způsobit vznik šedých skvrn.“

3. Vyhněte se aviváži

Aviváž může negativně ovlivnit strukturu tkanin, snížit jejich savost a postupně způsobit jejich žloutnutí. Pokud chcete, aby vaše ložní prádlo krásně vonělo, vyzkoušejte přírodní alternativy, jako jsou esenciální oleje – například levandule nebo eukalyptus. Ty nejen dodají příjemnou vůni, ale zároveň mají antibakteriální účinky.

4. Přidejte sodu nebo ocet

Jedlá soda přidaná do praní zvyšuje účinnost a zároveň změkčuje tkaninu. Bílý ocet, použitý během máchání, skvěle odstraňuje zbytky pracího prostředku a funguje jako přírodní změkčovadlo, které pomáhá udržet látku jasnou a svěží. Zkrátka rady našich babiček jsou nad zlato!

5. Zatočte se skvrnami

Pro přirozené odstranění skvrn a zažloutnutí zkuste citronovou šťávu, která funguje jako přírodní bělidlo. Přidejte ji do praní a následně prádlo usušte na přímém slunečním světle, které přirozeně zvyšuje bělicí účinky. Dalším skvělým tipem je rozpuštění tablet vitaminu C (kyselina askorbová) ve vodě – ty pomáhají účinně odstranit i hlubší zažloutnutí.

6. Využijte sluneční paprsky

Pokud máte možnost, sušte prádlo na přímém slunečním světle. Slunce má přirozené bělicí účinky, a navíc dezinfikuje látku. Pro citlivější tkaniny zvolte sušičku na šetrný program, abyste zamezili případnému poškození.

7. Starejte se o pračku

Údržba pračky je klíčová pro dosažení nejlepších výsledků praní. Nečistoty a usazeniny v pračce mohou způsobit, že vaše prádlo bude zašedlé nebo ztratí svůj svěží vzhled. Pravidelným čištěním pračky se těmto problémům snadno vyhnete.

8. Vynechejte běžná bělidla

Časté používání bělidel může výrazně oslabit vlákna látky a poškodit její strukturu. Pokud se bez bělidla neobejdete, sáhněte po těch na bázi kyslíku nebo po perkarbonátu sodném, který je k materiálu šetrnější a stále účinně rozjasní bílou barvu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky