Roste počet Čechů obávajících se nárůstu cen energií. Od jara z třetiny téměř na polovinu

Redakce, 30.9.2024
Energie ilustrační

Teplárny v Česku již zahájily topnou sezónu. V porovnání s loňskem o měsíc dříve. V předešlé sezóně vědomě energie šetřily tři čtvrtiny českých domácností. Přes 80 % hodlá v úsporném chování pokračovat i letos. Desetina dokonce plánuje topit méně. Stabilizovala se také situace na trhu s energiemi, kdy se Češi po turbulentních letech dočkali poklesu cen na velkoobchodních trzích. Snižování cen se na vyúčtování projevilo téměř 60 % domácností. Vyplývá to z průzkumu společnosti epet. Necelá polovina Čechů však očekává, že ceny energií opět porostou. Oproti jaru nárůst předpokládá o více než deset procent respondentů více.

S aktuálním prudkým ochlazením začíná v Česku topná sezóna. Zatímco v uplynulých letech vzbuzovala u mnohých českých domácností nepředvídatelnost trhu obavy, v tomto roce se situace stabilizovala a ceny za energie poklesly. I tak ale hodlají čtyři pětiny respondentů topit stejně jako vloni, kdy energie vědomě šetřilo 75 % Čechů. Vyplývá to z průzkumu společnosti epet, mapujícího náladu a očekávání spotřebitelů v období topné sezóny. Sběr dat byl realizován prostřednictvím Českého národního panelu.

Energetická krize z minulých let donutila Čechy žít úsporně, šetření energií nevyjímaje. I když ceny na velkoobchodních trzích od loňské zimy klesly, Češi své nově zažité návyky měnit nehodlají. Desetina respondentů navíc plánuje topit ještě méně než vloni. Přitopit si plánují jen čtyři procenta,“ komentuje Roman Šmíd, obchodní ředitel společnosti epet, alternativního dodavatele energií, který dodává plyn a elektřinu na český trh již 18 let.

Díky svému úspornému chování v uplynulé topné sezóně se většině respondentů podařilo ušetřit do 20 % energie. Pětina se uskromnila natolik, že ušetřila mezi 20 až 40 procenty.

Češi očekávají nárůst cen energií

Textové pole: 47 % Čechů očekává nárůst cen energií Úsporné chování Čechů odpovídá jejich očekávání, co se vývoje cen týče. Zatímco na jaře očekávala růst cen energií jen třetina Čechů, nyní na začátku topné sezóny zdražování očekává polovina. „Situace na velkoobchodních trzích se opravdu vyvíjí jinak, než experti napříč energetickými společnostmi očekávali na začátku roku. V naší společnosti nyní nakupujeme energie na další období a můžeme potvrdit, že ceny po novém roce opět porostou. Vliv na vývoj cen má mimo jiné nejistota ohledně výsledků prezidentských voleb v USA a nadále také konflikt na Ukrajině. Doporučujeme tak fixovat aktuální výhodnější ceny na období minimálně dvou let,“ vysvětluje Roman Šmíd, obchodní ředitel společnosti epet.

Pokles cen energií na burze se pozitivně projevil na vyúčtování spotřebitelů

V porovnání s loňským rokem mohou díky poklesu cen energií na velkoobchodních trzích dodavatelé nabízet svým zákazníkům nižší ceny. Tři pětiny respondentů uvedly, že se pokles cen energií projevil na jejich vyúčtování. Zatímco téměř třetina uvedla, že se snižování cen na výsledné částce projevilo jen částečně, čtvrtina respondentů pokles označila za prakticky neznatelný. Výrazný pokles zaznamenala pouze 4 %. Dvěma pětinám se pokles cen na vyúčtování za energie nepodepsal vůbec.

„V letošním roce jsme kvůli pozitivnímu vývoji cen snižovali ceny jak za plyn, tak elektřinu již čtyřikrát. Oproti začátku roku 2024 aktuálně naši noví zákazníci platí o 300 za plyn a 600 za elektřinu méně na 1MWh, a to mluvíme pouze o standardních akvizičních cenících. Pokud jde o stávající klienty, jim také nabízíme lepší ceníky a i letos jsme tak několikrát v průběhu roku již učinili,“ dodává Roman Šmíd, obchodní ředitel společnosti epet.

Téměř pětina domácností chce měnit dodavatele

Právě z důvodu stále vysokých cen za dodávky plynu a elektřiny plánuje necelá pětina respondentů měnit dodavatele. 79 % z nich k tomu vede právě fakt, že má jejich stávající dodavatel oproti nabídkám konkurentů moc vysoké ceny. Dalších 7 % už dodavatele změnilo v posledním půl roce.




Kolik Češi za energie platí?

Pozitivním trendem je, že v porovnání s loňským zářím představují výdaje za energie o něco menší část rodinného rozpočtu. Téměř pro 60 % domácností tvoří výdaje za energie aktuálně méně než 20 % měsíčního rozpočtu, loňské září to uvedlo 51 %. Další třetina za energie vydává mezi 20 - 40 % měsíčních příjmů, před začátkem loňské topné sezóny to uvedlo 41 %.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky