Dnešní data k cenovému indexu rezidenčních nemovitostí jsou pro trh s byty pozitivní

Pro realitní trhbyty jsou dnes zveřejněné (30.9.24) statistiky ČSÚ cenového indexu rezidenčních nemovitostí pozitivní. Po období odsunuté, resp. pozastavené poptávky, kdy kvůli vysokým úrokovým sazbám hypoték a zvýšeným nákladům na bydlení zájemci o koupi vlastního bydlení upřednostnili nájemní bydlení před akvizicí nového bytu, lze s lehkou opatrností konstatovat, že poptávka po nových bytech a vlastním bydlení opět roste. Nárůst počtu poskytnutých hypotečních úvěrů, jejichž úrokové sazby se již pohybují pod úrovní 5 %, s koncem léta potvrdil tento trend, přičemž relativně vysoká poptávka po nových bytech dále zapůsobí na pozvolný růst cen. Dochází rovněž k pozvolnému růstu cen starších bytů. Realita nedostatku bytů na pražském trhu rovněž konstantně zvedá ceny  nájemního bydlení  s ohledem na stále vysokou poptávku zejména po malých bytech.

Petr Kozojed
EY Česká republika
vedoucí týmu Real Estate v oddělení Strategie a Transakce

EY Česká republika

EY je předním celosvětovým poskytovatelem odborných poradenských služeb v oblasti auditu, daní, transakčního a podnikového poradenství.

Znalost problematiky a kvalita služeb, které poskytujeme, přispívají k posilování důvěry v kapitálové trhy i v ekonomiky celého světa.

Výjimečný lidský a odborný potenciál nám umožňuje hrát významnou roli při vytváření lepšího prostředí pro naše zaměstnance, klienty i pro širší společnost.


Více informací na: www.ey.com/cs_cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality