Co dělat se zateplením domu po povodních: odstranit, nebo zachovat?

Redakce, 1.10.2024
dotace z Nové zelené úsporám Light

Povodně poškodily fasády a spolu s nimi i zateplení mnoha domů. Je možné zasaženou fasádu zachovat, nebo je nutné ji odstranit? Není možné dát univerzální návod, protože záleží na několika faktorech. Nejdůležitějším je, jak hluboko pronikla voda do izolačních vrstev a do stavby samotné. To rozhodne o zachování zateplení či jeho stržení.

Textové pole: Jak postupovat při opravě zateplení po povodni  1) Vyfocení škod pro pojištění Protože často nebude možné poškozené zateplení opravit a bude nutné ho zcela vyměnit, je klíčové pečlivě zdokumentovat rozsah škod. Fotografie a další důkazy jsou nezbytné pro správné vyřízení pojistné události a umožní vám získat náhradu, ze které bude možné financovat nové zateplení.  2) Posouzení rozsahu škod Konzultujte situaci s odborníkem – autorizovaným projektantem – který posoudí, zda je nutné zateplení kompletně vyměnit, nebo zda postačí lokální opravy. Při rozsáhlejším poškození se vyplatí fasádu a izolaci odstranit, protože ponechání poškozených materiálů zhoršuje vysychání stavby a může vést ke vzniku plísní.  3) Odčerpání vody a vysoušení Klíčem k záchraně budovy je co nejrychlejší vysušení. Poškozené a nasáklé izolanty je nutné odstranit a ekologicky zlikvidovat. Poškozené omítky je třeba odstranit až na zdivo, které musí být vysušeno pomocí odvlhčovačů. Při vysoušení je nutné postupovat opatrně, aby se předešlo poškození statiky budovy.  4) Kontrola stavu vysušení a výskytu plísní Po vysušení je důležité provést kontrolu, zda se neobjevily plísně na místech, kde byly ponechány izolanty. Pokud jsou pod izolací nalezeny plísně, izolaci je nutné odstranit a nahradit novou. Dům by měl být navíc ošetřen protiplísňovými nátěry nebo penetrován nehašeným vápnem, které eliminuje patogeny.  5) Opravy, sanace a výměna zateplení Pokud je zateplení poškozeno, je nutné provést buď lokální opravy, nebo kompletní výměnu izolantu a realizaci vhodné fasády. Někdy je potřeba odstranit jen poškozené části a nahradit je novým materiálem. Při opravách je vhodné zvážit opatření, která mohou minimalizovat škody při budoucích povodních, zvláště u domů v záplavových oblastech.  6) Nezapomeňte dům dobře pojistit Ochranu proti povodním nelze snadno zajistit, proto je důležité mít dům dobře pojištěný. Pojistku pravidelně aktualizujte, abyste předešli podpojištění, tedy situaci, kdy pojistka nepokryje náklady na opravy.

„Pokud vnější povrchová úprava fasády zabránila proniknutí vody do izolantu a stavbu lze rychle vysušit, je možné, že zateplovací systém bude po vysušení opět plně funkční či bude třeba udělat jen dílčí opravy. To platí zejména pro domy, které byly vystaveny povodňové vlně jen krátce a zaplavení bylo minimální,“ říká architektka Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace.

V případě, že dům čelil vodě po delší dobu a voda pronikla do konstrukce celého domu, například až do výše jednoho patra, bude pravděpodobně nutné odstranit veškerou izolaci a provést kompletní sanaci. „Je velmi pravděpodobné, že izolant bude nevratně poškozen nebo že bude bránit vysušení stavby,“ dodává architektka Marcela Kubů.

O tom, zda je možné ponechat izolanty na domě, by měl rozhodnout pouze odborník , kterého lze vyhledat na stránkách České komory autorizovaných inženýrů a techniků: www.ckait.cz . Podrobný postup je popsán v infoboxu , další informace o obnově staveb poškozených povodní jsou na https://profesis.ckait.cz/dokumenty-ckait/x-1/.

„Nejde pouze o samotné poškození materiálů, ale také o nutnost nechat stavbu důkladně vyschnout a následně provést chemické ošetření proti plísním , které by mohly ohrozit zdraví a stabilitu budovy,“ shrnuje architektka Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace.

Odstranění nadbytečné vlhkosti před zimou je důležité nejen kvůli riziku plísní. S poklesem teplot hrozí poškození materiálů vlivem rozpínání zamrzlé vody. Proto je nezbytné zintenzivnit vysoušení ideálně tak, aby stavební konstrukce dosáhly běžné úrovně vlhkosti ještě před příchodem mrazů.

Jak znovu zateplit dům po povodni, ideálně provětrávanou fasádou

V oblastech ohrožených povodněmi je moudré navrhnout zateplení tak, aby bylo snadněji opravitelné a stavba mohla přirozeně vysychat. Nový izolační materiál a fasáda proto musí být prodyšné, aby nebránily odparu vlhkosti.

Prodyšnost materiálu se určuje tzv. faktorem difuzního odporu (μ). Pro stavby s vyšší vlhkostí je ideální izolace s faktorem μ = 1. „Čím nižší hodnota tohoto faktoru, tím lépe izolant propouští vodní páry, lidově řečeno dýchá,“ vysvětluje architektka Marcela Kubů

Prodyšný izolant je ideální zkombinovat s takzvanou provětrávanou fasádu, která umožní přirozené proudění vzduchu mezi izolací a vnější obálkou budovy, což urychluje vysychání a snižuje riziko plísní.

„Provětrávaná fasáda zajišťuje přístup vzduchu ke zdivu a přirozené vysychání domu. Navíc její montáž nevyžaduje mokré procesy, takže ji lze instalovat za jakýchkoli venkovních podmínek,“ dodává architektka Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace.

Dům pojistěte tak, aby pojistka pokryla náklady na opravy

Ochránit konstrukci proti povodním jednoduchým způsobem nelze. Proto se vyplatí mít dům dobře pojištěný. Pojistku je třeba pravidelně aktualizovat (indexovat), aby nedošlo k podpojištění, tedy situaci, kdy pojišťovna nepokryje celkové náklady na opravy kvůli nízké pojistce.

„Pojistka by měla odrážet aktuální hodnotu nemovitosti, která bere v potaz současné ceny materiálů a práce. Jedině tak je možné pokrýt potřebné opravy nebo celkovou rekonstrukci budovy,“ uzavírá architektka Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace.

Autor : Asociace výrobců minerální izolace (www.avmi.cz).



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky