ANB podporuje program Dostupné nájemní bydlení od SFPI

Ilustrační obrázek

Asociace nájemního bydlení považuje vyhlášený program SFPI Dostupné nájemní bydlení za jeden z prvních skutečně užitečných nástrojů pro rozvoj nájemního bydlení v ČR. Pomůže růstu počtu bytů a umožní zapojení soukromého sektoru. „Někteří naši členové se do programu již aktivně zapojují a zdá se, že privátní sektor opravdu bude moci spojit síly s městy a kraji při výstavbě a rekonstrukci nájemních bytů. Program má ambici být skutečný game changer, protože 20 let tady nic podobného nebylo,“ říká prezident ANB Jakub Vysocký.

Ode dneška je možné podávat žádosti na dotovanou výstavbu nájemního bydlení. V programu je k dispozici celkem 7 miliard korun formou dotací a výhodných úvěrů s tím, že podpora státu může pokrýt až 90 % způsobilých výdajů. Územní samosprávné celky budou moci kupovat hotové rezidenční projekty, mohou si je nechat postavit a také mohou podporu použít na rekonstrukci budov. Cest, jak propojit soukromý a státní sektor je několik a zapojit se mohou jak developeři, tak profesionální správci nájemních bytů, poradci a banky. Za nás ideální způsob je, aby si obec našla silného partnera, který jí dá veškerý support. Pomůže jí spočítat a doporučit financování, připravit projektovou dokumentaci a administrativní procesy, vybrat stavitele a také doporučit, jak nejlépe byty spravovat. My v ANB jsme po prostudování podmínek podpory přesvědčeni, že se program Dostupné bydlení při správném nastavení projektů vyplatí jak soukromému sektoru reprezentovanému především developery, institucionálními pronajímateli a bankami, tak obcím a městům,“ říká člen prezidia a generální ředitel největšího pronajímatele bytů v ČR společnosti Heimstaden Jan Rafaj.

Aby obce mohly program využít, musejí počítat s tím, že přímá dotace dosáhne nejvíce 30 % a zbytek bude výhodný úvěr s úrokovou sazbou ve výši základní sazby EU pro ČR snížené o 3 procentní body, což je nyní úroková sazba ve výši 1,68 %. Následný provoz bytů musí splnit nastavené podmínky jako je například trvalá udržitelnost po dobu minimálně 20 let nebo výše nájemného, která nesmí překročit nákladové nájemné stanovené vyhláškou a nesmí být vyšší než výše nájmu v místě a čase obvyklém.

K určení maximální výše nájmu bude stát využívat v květnu zprovozněnou Cenovou mapu nájemního bydlení. „Pokud chtějí města a obce něco udělat se svým bytovým fondem, mají ideální příležitost. Šance ale přichází i pro společnosti pohybující se na trhu s bydlením. Starostové a primátoři by si měli program nyní pečlivě přečíst a pokud budou mít alespoň trochu pocit, že jim může pomoci se získáním většího počtu bytů, měli by si najít partnera a zkusit to. Řada členů naší asociace je připravena komerčně nabídnout know-how při správě rezidenčních projektů a aktivně se do procesu zapojit,“ uzavírá prezident ANB Jakub Vysocký.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy