Hlavní město na rozdíl od ostatních regionů neustále zvyšuje počet obyvatel, Pražanů přibyla tisícovka

EKOSPOL, 2.10.2024

Česko pomalu ale jistě vymírá. Udržení růstu počtu obyvatel už nestačí ani zahraniční migrace. Více cizinců se letos z Česka odstěhovalo, než přistěhovalo. Také zemřelých je letos více než narozených dětí. Počet obyvatel České republiky během letošního prvního pololetí klesl o takřka 21,5 tisíce lidí na 10,879 milionu obyvatel. Hlavní město je jedním ze dvou regionů (druhým jsou střední Čechy), které ani letos o obyvatele nepřichází, ale naopak jejich počet opět navyšuje. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) se Praha během prvních šesti měsíců letošního roku rozrostla o takřka tisíc (914) obyvatel. Za celý loňský rok se počet Pražanů zvýšil o 27 406 lidí.

Hlavní vliv na růst počtu obyvatel hlavního města má letos stěhování, kde statistice dominují muži. Těch se během prvních šesti měsíců letošního roku v Praze zabydlelo o 1900 více, než kolik se jich vystěhovalo. Naopak ženy hlavní město spíše opouštěly, stěhováním jich ubylo 966. Pokud jde o přirozený přírůstek, tak v tomto ohledu v hlavním městě letos zemřelo o 20 lidí více, než kolik se jich narodilo.

Poprvé za třicet let je počet nově zahájených bytů vyšší než počet nových obyvatel hlavního města. Stavební firmy během prvních šesti měsíců letošního roku zahájily v rámci zcela nové výstavby stavbu 3366 bytů. Na jednoho nového Pražana tak připadá více než tři a půl nově zahájeného bytu. Letošní situace je bezprecedentní, v minulosti to bylo vždy naopak.

Praha se stále od ostatních regionů liší. Díky tomu, že je nejbohatším regionem ČR a jedním z nejbohatších regionů v rámci celé EU, stále láká nové a nové obyvatele. Ti na Praze nejvíce oceňují nejvyšší platy, nejlepší možnost profesního uplatnění, nejbohatší kulturní a sportovní infrastrukturu, nejdostupnější zdravotní péči, rozsáhlou sít veřejné dopravy, nadprůměrnou bezpečnost a strategickou polohu nejen ve středu Česka, ale celé Evropy. Nelze tak čekat, že by přírůstek Pražanů jen tak skončil.

Demografický vývoj mluví jasně – počet obyvatel Prahy bude v budoucnu stále vyšší. Vedení hlavního města by se na to mělo připravit. Hlavně tím, že nabídne dostatek rozvojových ploch pro velkou bytovou výstavbu. Noví Pražané, ale i dospívající rodilí Pražáci budou potřebovat mít kde bydlet. Dostupnost vlastního bydlení je v Praze nejhorší ze všech regionů Česka. Může za to hlavně dávno vyčerpaný a neaktualizovaný územní plán, který výstavbu tolik potřebných bytů prakticky neumožňuje. Jakmile se začne více stavět, dostupnost vlastního i nájemního bydlení se zlepší.

 

RNDr. Evžen Korec, CSc., Generální ředitel a předseda představenstva, EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality