Betonové střechy se bát nemusíte, není tak těžká, jak si myslíte

Redakce, 2.10.2024
betonová střecha, ilustrační

V tuzemsku je dlouhodobě nejoblíbenějším typem střešní krytiny ta skládaná. Zpravidla pálená, nebo betonová. Hlavní výhodou této varianty je vysoká odolnost a dlouhá životnost, takže při jejím pořízení děláte investici, která vám v ideálním případě vydrží několik desetiletí. Často se ale Češi bojí betonové střešní krytiny kvůli hmotnosti, není důvod.

Investice na desetiletí

Beton je materiál, který výborně odolává nepříznivým vlivům počasí, jako jsou silné deště, mrazy, sníh nebo vítr. Díky své pevnosti a odolnosti vůči extrémním podmínkám si zachovává svůj tvar i funkčnost po mnoho desetiletí. Právě proto je betonová taška ceněna pro svou dlouhou životnost, která může dosahovat až 100 let. To z ní dělá ideální volbu pro ty, kteří hledají spolehlivé a trvanlivé řešení pro střechu svého domu. Její další výhodou je i minimální nutnost údržby: Betonová krytina víceméně žádnou speciální péči ani údržbu nepotřebuje. Rozlišujeme různé druhy povrchových úprav. Samozřejmě s tím se váže různá cena za různé provedení,“ popisuje Zdeněk Rychtář, zástupce webu Stavímestřechy.cz.

Odolnost a flexibilita

Navzdory častým předsudkům není betonová střešní krytina o mnoho těžší než ta pálená. Jedna betonová taška váží přibližně 4,30 kilogramu. Za pořádné bouřky je pak o něco větší hmotnost betonových tašek výhodou. Lidé se často domnívají, že betonová krytina výrazně zatěžuje střešní konstrukci. Ve skutečnosti je to omyl – praxe a technické výpočty ukazují, že hlavní zátěž pro střechu představují povětrnostní vlivy, jako vítr, sníh a déšť. „Při výběru tohoto typu střechy se někdy lidé bojí, že se střecha zbortí, bude nestabilní, nebo dokonce, že způsobí nějaké škody. Nic nemůže být dál od pravdy,“ říká Michal Ponec ze společnosti Betonpres. Vedle odolnosti má beton i další výhodu. Například oproti plechové střešní krytině je mnohem flexibilnější. „Když budete dělat v budoucnu rekonstrukci, třeba přidělávat střešní okno, u betonové krytiny postačí, když odstraníte krytinu v daném místě. Vytvoříte otvor a vsadíte nové okno. Plech to nedovolí, je třeba zdemolovat většinu krytiny,“ vyjmenovává další výhody Zdeněk Rychtář.

Snadná pokládka šetří čas i peníze

Při rekonstrukci nebo stavbě střechy je důležité, aby pokládku krytiny prováděli zkušení odborníci. Profesionalita odborníků zajistí, že se investice do nové střechy vyplatí, protože pečlivě dbají nejen na kvalitní pokládku krytiny, ale i na správnou přípravu krovu. To výrazně přispívá k dlouhé životnosti, přilnavosti a odolnosti celé krytiny. „Při rekonstrukci střechy je tak nejdůležitější soustředit se na upravený a vyrovnaný krov, který zajistí optimální pokládku střešní krytiny. Zamezí se tak vzniku ‚vln‘, což má pozitivní vliv na celkovou životnost střechy i její odolnost vůči vnějším vlivům,“ doplňuje Michal Ponec.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba