Co obnáší přechod na propanové vytápění a jaká je počáteční investice?

Redakce, 3.10.2024
zásobník plynu ilustrační

Vytápění pomocí LPG (zkapalněného propanu) se dostává do hledáčku mnoha domácností, kterých se týká povinná odstávka starého kotle na tuhá paliva. Výhodou je nezávislost na distribučních sítích, což ocení lidé v neplynofikovaných lokalitách, ale i tam, kde se nevyplatí budovat novou přípojku zemního plynu.

Ze statistik České asociace LPG vyplývá, že mezi novými odběrateli zkapalněného propanu pro vytápění dominují domácnosti ve starších energeticky náročnějších stavbách, kde se dosud topilo pevnými palivy. Není divu, protože plynové vytápění považují odborníci za optimální řešení právě pro starší domy s vyššími úniky tepla. Například společnost Primagas eviduje mezi novými koncovými zákazníky téměř tři čtvrtiny odběratelů, kteří přechází na plyn po odstávce kotlů na tuhá paliva. Většina – okolo 60 % – jsou domácnosti, které dosud topily uhlím.

Když nepůjde přípojka, využijete zásobník

Lidé zpravidla a logicky primárně volí vytápění zemním plynem, protože mnohé domácnosti mají historicky zřízenou, ale dosud nevyužívanou přípojku. To je ideální stav. Ovšem budování zcela nového připojení k distribuční soustavě může být nezřídka stavebně komplikované a příliš drahé. Většinou je třeba počítat v závislosti na vzdálenosti s desítkami tisíc korun.

„Nákladná výstavba nové přípojky může leckoho od vytápění plynem odradit. LPG je pro tyto případy dobrou alternativou. Sice je třeba poblíž domu instalovat zásobník na kapalný propan, ten si však zákazníci od dodavatele většinou pronajímají, čímž se vyhnou jednorázové vysoké investici,“ říká Jiří Karlík, odborník na LPG a generální ředitel společnosti Primagas. „Většina odběratelů si však zvolila LPG jednoduše proto, že žijí v neplynofikované lokalitě, kterých není v Česku úplně málo, případně pro vytápění různých odlehlejších chat a rekreačních objektů. Volba padla na propan, protože ve srovnání s elektrickým vytápěním jsou provozní náklady obvykle méně než poloviční,” dodává Jiří Karlík.

uložení zásobníku plynu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kolik stojí propan, kotel a připojení zásobníku?

V současnosti se cena LPG pro domácnosti pohybuje kolem 2,90 Kč/kWh vč. DPH, dopravy a distribučních poplatků. Do ceny se nepromítá žádná státem regulovaná složka, nehrozí tedy její nárazové zvýšení jako před časem u elektřiny.

Nejprodávanějšími typy plynových kotlů jsou dle údajů společnosti Thermona, předního českého výrobce a exportéra, verze o výkonu v rozmezí 18 až 25 kW (80 % prodejů). Pořizovací cena kotle v této kategorii se u kotlů určených pouze pro topení v průměru vejde do 50 000 , vč. DPH. V případě verzí vybavených integrovaným zásobníkem pro přípravu teplé vody cena i s daní šplhá k 75 000 . Zda má kotel spalovat zemní plyn nebo propan, je otázkou pouze jednoduchého nastavení.

V případě rodinného domu s vytápěnou plochou mezi jedním a dvěma sty metry čtverečními vychází investice do propanového vytápění v průměru i s DPH na více než 80 tisíc korun. Vyplývá to z kalkulace typizované investice společnosti Primagas, která zahrnuje vše až po kotel. Jde hlavně o projektovou dokumentaci, plynové potrubí a napojení zásobníku či jeho dopravu a ukotvení, vč. dodatečného poplatku za povolení tzv. jednoduché stavby plynoucího z novelizovaného stavebního zákona.

„V rámci provozních nákladů je třeba vedle ceny plynu počítat také počítat s poplatky za pronájem zásobníku a jeho údržbu či revize, které jsou ovšem ve srovnání s fixními platbami za zemní plyn nebo elektřinu zcela zanedbatelné,“ doplňuje Jiří Karlík s tím, že Primagas poskytuje novým zákazníkům, kteří přechází na propan z tuhých paliv nebo elektřiny, „dotaci“ na projektovou dokumentaci i kotel nebo související stavební práce, která v součtu činí až 35 000 . Takto lze počáteční investici do zprovoznění zásobníku snížit o více než 40 %, což je podmíněno odběrem LPG po určenou dobu.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky