Z řepkového pole vytvořili udržitelnou zahradu: Inspirujte se příběhem Zahrady Panorama

Redakce, 3.10.2024

Toužíte po zahradě, která není jen krásná, ale také šetrná k přírodě? Zahrada Panorama je důkazem toho, že takovou zahradu můžete mít i vy. A klidně na místě, které bylo dříve zanedbané a nevyužívané. Projekt manželů Halamových ukazuje, jak může promyšlený design a chytré hospodaření s vodou vytvořit zelenou oázu, která nejen že potěší oko, ale také pomáhá krajině v boji s čím dál častějšími extrémy počasí.

Dům v obklopení samočistícího jezírka. Zdroj: Nadace partnerství

Manželé Halamovi a jejich vášeň pro zahrady

Příběh začal, když manželé Halamovi dlouho hledali vhodný pozemek, kde by mohli realizovat svůj sen o velké zahradě. Nakonec ho našli – na opuštěném poli s výhledem na ikonický hrad Trosky. Právě tohle místo jim nabídlo neomezený prostor pro jejich vizi.

Vytvořili zahradu o rozloze 17 500 m čtverečních, která je propojená s moderní a udržitelnou architekturou jejich domova. Zahrada Panorama však není jen rodinným útočištěm – slouží také jako živé portfolio pro zákazníky jejich zahradnické firmy.

Majitel zahrady, pan Halama. Zdroj: Nadace partnerství

Jak proměnili zanedbaný pozemek v ráj?

Pole, kde dříve rostla řepka, bylo dlouhá léta vystaveno nepřízni počasí a trpělo půdní i větrnou erozí. Manželé Halamovi však díky pečlivému plánování vytvořili oázu, která chrání půdu a podporuje biodiverzitu. Na místě, kde kdysi stával dokonce i malý les, vznikla zahrada, která dnes harmonicky propojuje technické prvky s přírodními.

Inspirace pro vaši zahradu

Zahrada Panorama je nejen krásná na pohled, ale přináší i řadu praktických a udržitelných řešení, která můžete snadno aplikovat i na jakékoli menší zahradě. Inspirovat se můžete následujícími postupy:

Zadržování vody

Jedním z klíčových prvků této zahrady je efektivní využívání dešťové vody. Namísto jejího odtoku do kanalizace je voda schraňována v podzemní nádrži, odkud ji majitelé později užívají k zavlažování. Kromě toho tu najdete také koupací jezírko, které přispívá k ochlazování okolí a slouží jako zdroj požární vody. Takové řešení pomáhá nejen zahradě, ale i širšímu okolí. Jezírko je navíc samočistící díky cílenému usazování nečistot a pomalému proudění vody přes kořenové a rostlinné zóny.

Ochrana půdy a podpora biodiverzity

Pro boj proti větrné a půdní erozi manželé vysadili stromy a keře, které poskytují stín a kořeny chrání půdu. Na zahradě najdete i květnaté louky a uměle vytvořenou step, což nejen krásně vypadá, ale podporuje také místní živočišné a rostlinné druhy.

Květinová louka podporuje biodiverzitu. Zdroj: Nadace partnerství

Zahrada, která se postará sama o sebe

Vzhledem k tomu, že manželé chtěli zahradu udržitelnou i do budoucna, navrhli ji tak, aby se o ni zvládali plnohodnotně postarat i ve stáří. Domácí druhy rostlin lemují obvod zahrady, zatímco v jejím jádru najdeme unikátní kombinace méně známých rostlin. To vše s minimálními nároky na údržbu díky šetrným technologiím, jako je například retenční systém pro závlahu bonsají.

Víc než jen okrasná zeleň

Velká část technických ploch, jako jsou dřevníky nebo bateriové domky, je pokryta biosolárními vegetačními střechami. Díky fotovoltaice dělají zahradu a dům částečně soběstačným. Přispívají ale také k ochlazování okolí. Samotnou kapitolou jsou zelené střechy. Ty přispívají k zachytávání dešťovky a snižují tím množství, které by jinak bez užitku odteklo do kanalizace.

Osazená zelená střecha domu. Zdroj: Nadace partnerství

Podpořte Zahradu Panorama v soutěži Adapterra Awards

Manželé Halamovi ukazují, že pokud propojíte správné technologie s láskou k přírodě, můžete mít zahradu, která nejen krásně vypadá, ale také se v ní udržitelně žije.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada