Domácí sauny a vířivky jako investice: Jak zvyšují hodnotu nemovitosti

domácí sauna


V posledních letech se domácí sauny a vířivky stávají stále oblíbenějšími prvky moderního bydlení. Zatímco jejich hlavní funkcí je nabídnout majitelům relaxaci a soukromý wellness zážitek, mnoho lidí si začíná uvědomovat i jejich potenciál jako investice, která může výrazně zvýšit hodnotu nemovitosti. Tento článek se zaměří na to, jak přítomnost sauny nebo vířivky může ovlivnit tržní hodnotu nemovitosti, jaké faktory je třeba zvážit při jejich instalaci a co na toto téma říkají odborníci z realitního trhu.

Sauny a vířivky jako hodnotný prvek v očích kupců

Na trhu s nemovitostmi platí, že každá přidaná hodnota, která zvyšuje komfort a atraktivitu bydlení, může mít pozitivní dopad na cenu nemovitosti. Domácí sauny a vířivky jsou považovány za luxusní vybavení, které zdaleka není standardem ve všech domácnostech. Právě tato exkluzivita může pro potenciální kupce znamenat přidanou hodnotu, kterou jsou ochotni zaplatit.

Analýza realitního trhu: Vliv wellness prvků na cenu nemovitosti

Podle realitních odborníků se instalace sauny nebo vířivky může projevit zvýšením hodnoty nemovitosti až o 5-10 %. Tento nárůst však závisí na několika faktorech, které je třeba pečlivě zvážit:  

  • Lokalita
V oblastech s vyššími cenami nemovitostí a silnou poptávkou po luxusním bydlení, jako jsou městská centra nebo atraktivní předměstí, může být přítomnost sauny nebo vířivky obzvláště ceněna. V těchto lokalitách jsou kupci často ochotni zaplatit více za nemovitosti s prémiovým vybavením.

  • Typ nemovitosti 
Luxusní domy a rezidence s vyššími cenovkami často zahrnují sauny a vířivky jako standardní součást vybavení. V těchto případech může být přítomnost wellness prvků klíčová pro zachování konkurenceschopnosti na trhu. Naopak v levnějších nebo menších nemovitostech může sauna či vířivka představovat spíše bonus, který však stále může přilákat zájemce hledající nadstandardní vybavení.

  • Kvalita instalace a údržba 
Jak u sauny, tak u vířivky hraje klíčovou roli kvalita provedení a pravidelná údržba. Zatímco špičkově provedené zařízení může výrazně přispět k hodnotě nemovitosti, nekvalitní nebo zanedbané vybavení může naopak odradit potenciální kupce, kteří by se obávali nákladných oprav či renovací. 

  • Estetická integrace 
Sauny a vířivky, které jsou dobře integrovány do celkového designu domu nebo zahrady, mohou zlepšit celkový dojem z nemovitosti. Při plánování instalace je proto důležité dbát na to, aby zařízení esteticky ladilo s ostatními prvky a působilo jako přirozená součást prostoru.


Názory odborníků: Význam wellness prvků v moderním bydlení

Realitní makléři a odborníci na trh s nemovitostmi se shodují, že sauny a vířivky jsou stále více vyhledávanými prvky, které mohou zvýšit atraktivitu nemovitosti. „V současné době vidíme rostoucí poptávku po nemovitostech, které nabízejí něco navíc – a domácí wellness je jednou z těchto věcí,“ říká jeden z makléřů působících v Praze. Dodává, že v konkurenčním prostředí, kde je každá výhoda klíčová, mohou takové prvky znamenat rozdíl mezi úspěšným prodejem a dlouhodobým setrváním nemovitosti na trhu.

Zvláště po pandemii, kdy lidé začali více oceňovat domácí komfort a možnost relaxace v soukromí, se zvyšuje zájem o vybavení, které umožňuje kvalitní odpočinek přímo doma. Makléři uvádějí, že sauny a vířivky jsou často vnímány jako ukazatel prestiže a kvality života, což je pro mnoho kupujících důležitým faktorem.

Případové studie: Úspěšné investice do domácího wellness

Příklady z praxe ukazují, že investice do sauny nebo vířivky se může vyplatit. Například nemovitost v okrajové části Brna, kde majitelé investovali do kvalitní sauny a venkovní vířivky, se prodala o 15 % nad očekávanou cenou. Podle realitního makléře, který prodej zprostředkoval, byly tyto prvky klíčové pro přilákání zájemců, kteří oceňovali možnost privátního wellness bez nutnosti docházet do veřejných zařízení.

Podobně i v menších městech, kde nejsou sauny a vířivky běžnou součástí nemovitostí, mohou tyto prvky výrazně zvýšit konkurenceschopnost a rychlost prodeje. Nemovitost ve Zlíně, která zahrnovala vnitřní saunu a malou vířivku, se díky těmto prvkům prodala během několika týdnů od uvedení na trh, zatímco srovnatelné domy v okolí zůstávaly neprodané i několik měsíců.









Co zvážit před investicí do sauny nebo vířivky

Před instalací sauny nebo vířivky je důležité zvážit několik klíčových faktorů, které mohou ovlivnit návratnost investice:

  • Rozpočet: Zvažte, kolik jste ochotni investovat do kvalitního zařízení, a pamatujte na to, že levnější varianty nemusí přinést stejnou hodnotu.
  • Prostorové možnosti: Vyberte místo, kde bude sauna nebo vířivka esteticky i prakticky vhodná. Ujistěte se, že prostor umožňuje snadnou údržbu a pohodlné užívání.
  • Cílový trh: Přemýšlejte o tom, pro koho bude vaše nemovitost atraktivní. V luxusních lokalitách se investice do wellness vybavení může vyplatit více než v oblastech s nižší kupní silou.

Závěr: Sauny a vířivky jako moudrá investice

Domácí sauny a vířivky mohou být nejen zdrojem relaxace a pohodlí, ale také chytrou investicí, která zvýší hodnotu vaší nemovitosti. Pokud jsou dobře navrženy, kvalitně provedeny a esteticky integrovány do celkového konceptu bydlení, mohou přilákat zájemce a výrazně přispět k úspěšnému prodeji nemovitosti za vyšší cenu.

Ať už plánujete prodat svou nemovitost v blízké budoucnosti, nebo si chcete užívat výhod domácího wellness ještě dlouhá léta, investice do sauny nebo vířivky může být krokem, který se vám dlouhodobě vyplatí.


Ing. Jan Talášek

SEO specialista

S firmou BWS-Přerov spolupracuje na tvorbě obsahu v oblasti realizace a lifestylu spojeného s bazény, saunami, whirpooly a wellness centery.




BWS PŘEROV s.r.o.

Firma BWS-Přerov je na trhu již od roku 1992 a jejich know-how je zaměřeno na bazény a wellness. Tato firma se zabývá úzce specializovanou činností, kterou je projekce, realizace a servis kompletní technologie pro wellness zóny rodinných domů a komerční wellness centra.

Navrhují a dodávají rodinné i veřejné bazény, whirlpooly, sauny, parní lázně, ochlazovny a odpočívárny, včetně řešení klimatu těchto prostor. Nabízí komplexní balíček služeb – od vypracování prvotních dispozičně provozních variant, až po garantovaný pozáruční servis. A v průběhu celého procesu kladou velký důraz na kvalitu, preciznost, uživatelský komfort zákazníka a nízké provozní náklady.

Více informací na https://www.bws-prerov.cz/.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Okénko bydlení