Kotlíkovým dotacím odzvonilo. Pokud jste je ještě stihli, s výběrem kotle neotálejte

kotle, dotace

V České republice na začátku září definitivně skončilo používání starých nevyhovujících kotlů na tuhá paliva. Občané, kteří do konce srpna využili možnost získat kotlíkovou dotaci, mají až dva roky na to, aby své kotle vyměnili za nové. Pokud patříte k těm, kteří mají vyřízenou dotaci a vyčkávají, je vhodné začít s výběrem nového kotle už teď, a to s ohledem na zaplněné kapacity.

Staré kotle sice stále nějak fungují a někdo si může říct, že není nutné je měnit. Máme tu zákon, který říká něco jiného. Vedle toho ušetříte na palivu a ohleduplnosti k životnímu prostředí výhodné investovat do nového moderního kotle, který přináší efektivnější provoz. „Zákaz kotlů první a druhé emisní třídy je již měsíc v platnosti, přesto někteří lidé stále neprovedli jejich výměnu. Vzhledem k tomu, že tyto staré kotle mají významně negativní dopad na ovzduší, je nutné je co nejdříve nahradit ekologičtějšími kotli. Státní dotační podpora se navíc vztahuje i na výměnu novějších kotlů za ještě šetrnější varianty,“ vysvětluje Jan Tihelka, marketingový ředitel společnosti Blaze Harmony, předního výrobce kotlů a kamen.

Dotační podpora pokračuje

Ministerstvo životního prostředí v minulosti poskytovalo finanční podporu na výměnu nejstarších neekologických kotlů prostřednictvím dvou programů – kotlíkových dotací a programu Nová zelená úsporám. V obou těchto případech bylo možné získat příspěvek buď zpětně po dokončení výměny kotle, nebo formou zálohy při podání žádosti před realizací výměny.

Podobná situace je i nyní. V případě schválené žádosti o kotlíkové dotace může dojít k čerpání finanční podpory i v příštím roce. Čas je i u podpory z programů Nová zelená úsporám. V programu Nová zelená úsporám Light je to jeden rok od schválení dotace, v programu Oprav dům po babičce dva roky a v Nové zelené úspora Standard má žadatel dva roky na provedení výměny kotle s tím, že peníze dostane po doložení výměny.

Problém při výměně? Zaplněné kapacity

Asociace i výrobci se ale shodují, že není s výměnou kotle vhodné dále vyčkávat, zejména kvůli omezeným kapacitám. Tlak na topenáře a instalatéry se v tomto období ještě zvyšuje a problémem je i nedostatek kvalifikovaných topenářů pro instalaci nových kotlů. „Topenářské firmy mají v současnosti již v drtivé většině zakázky do konce roku a měnit zdroj uprostřed zimy není ideální. Navíc se během zimy mohou dále vyvíjet ceny energií a na jaře může být situace jiná, než nyní,“ vysvětluje prezident Asociace podniků topenářské techniky Zdeněk Lyčka. Zároveň radí, že výměna by neměla probíhat chaoticky a v současnosti by lidem, kteří již mají schválenou dotaci, doporučil počkat s výměnou až na konec topné sezóny, tedy jaro 2025.

Hrozí pokuty až do výše 50 tisíc korun

Výměna starých kotlů je od září povinná. „Za užívání zakázaných kotlů pak od 1. září hrozí pokuta až ve výši 50 tisíc korun a může být udělena dokonce opakovaně. Odborníci nicméně odhadují, že v realitě je stále několik desítek tisíc domácností, které využívají staré kotle i po zákazu,“ doplňuje Tihelka z Blaze Harmony.

Ministerstvo životního prostředí k věci přistupuje shovívavě. „Kontrolní orgány jsou instruovány, aby v jednotlivých případech braly v úvahu sociální situaci domácností a také aby v prvním kroku neudělovaly pokuty, ale spíše usilovaly o náhradu či ukončení provozu nevyhovujícího zdroje v náhradním termínu,“ sdělila mluvčí MŽP Veronika Krejčí. Jste-li tak v situaci, kdy máte na kotel přiklepnutou dotaci, velmi pravděpodobně byste se neměli pokuty obávat. „V případě, že žadatelé se schválenou dotací nestihnou včas kotel vyměnit z důvodu přetížené kapacity dodavatelských firem, mohou požádat o prodloužení termínu realizace. V odůvodněných případech jim bude lhůta prodloužena,“ podotýká Stanislava Beyerová ze Státního fondu pro životní prostředí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy