Co přinese nový obchodní týden?

Zářijové údaje o inflaci v USA budou tento týden bedlivě sledovány, zejména po páteční silné zprávě o zaměstnanosti, která zmírnila obavy investorů z oslabení ekonomiky. Očekává se také zveřejnění zápisu ze zářijového zasedání Federálního rezervního systému, což může poskytnout další náhled na budoucí kroky centrální banky. Současně začíná výsledková sezóna a ceny ropy zůstávají volatilní v důsledku rostoucího geopolitického napětí. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

 

Index spotřebitelských cen v USA

 

Čtvrteční údaje o inflaci za září by měly ukázat pokračující mírný pokles cenových tlaků ke konci třetího čtvrtletí. Tato data, která přicházejí v návaznosti na páteční silnou zprávu o zaměstnanosti, budou pravděpodobně ovlivňovat očekávání ohledně dalšího vývoje úrokových sazeb Fedu v nadcházejících měsících. Předpokládá se, že páteční údaje o inflaci cen výrobců rovněž naznačí zmírňující se inflaci. Tyto výsledky by mohly Fed ujistit, že inflace směřuje udržitelně zpět k jeho cíli ve výši 2 %. Fed v září zahájil cyklus uvolňování výrazným snížením sazeb o 50 bazických bodů a páteční silná zpráva z trhu práce naznačuje, že v listopadu by nemuselo dojít k dalšímu výraznému snížení. „Klíčovými údaji příštího týdne budou výsledky zářijového indexu spotřebitelských cen. Pokud po silné zprávě z trhu práce inflace poroste rychleji, než se očekává, zvyšuje se pravděpodobnost, že Fed vynechá listopadové zasedání,“ uvedli analytici UBS v páteční zprávě. „Podle „dot plot“ zveřejněného po zářijovém zasedání FOMC se téměř polovina účastníků domnívala, že do konce roku by celkové snížení sazeb mělo činit 50-75 bazických bodů, což znamená, že další snížení by bylo maximálně o 0-25 bazických bodů.“

 

Zápis z jednání Fedu

 

Ve středu zveřejní Fed zápis ze svého zářijového zasedání, který investoři pečlivě sledují kvůli možným náznakům dalšího tempa uvolňování měnové politiky. Zápis by mohl poskytnout pohled na faktory, které vedly představitele Fedu k rozhodnutí o snížení sazeb o 50 bazických bodů. Investoři také budou mít možnost vyslechnout si komentáře několika členů Fedu, včetně Neela Kashkariho, Raphaela Bostice, Adriany Kuglerové a Lorie Loganové. Čtvrteční zpráva o počátečních žádostech o podporu v nezaměstnanosti by mohla být ovlivněna nedávnými extrémními povětrnostními podmínkami.

 

Výsledková sezóna

 

V USA se brzy rozběhne výsledková sezóna za třetí čtvrtletí, která bude důležitým testem pro akciový trh, jenž se obchoduje poblíž rekordních maxim. V pátek své výsledky zveřejní velké finanční instituce jako JPMorgan Chase, Wells Fargo a BlackRock. Výsledky bank obvykle poskytují cenné informace o ekonomice, včetně poptávky po úvěrech. Investoři také budou sledovat, zda výrazné snížení sazeb Fedu již začíná ovlivňovat ekonomiku, například prostřednictvím rostoucích prodejů automobilů nebo nákupů jiných velkých položek. Mezi dalšími společnostmi, které budou tento týden reportovat, jsou PepsiCo a Delta Air Lines. Býčí investoři doufají, že výsledky ospravedlní vysoké ocenění na akciovém trhu, kde index S&P 500 od začátku roku vzrostl o 20 % a pohybuje se blízko rekordních úrovní, a to navzdory nedávné volatilitě způsobené rostoucím geopolitickým napětím na Blízkém východě.

 

Ceny ropy

 

Ceny ropy v pátek vzrostly, přičemž zaznamenaly nejvyšší týdenní zisk za více než rok, zejména kvůli rostoucímu riziku války na Blízkém východě. Nárůst cen však omezila intervence amerického prezidenta Joea Bidena, který Izrael odrazoval od útoků na íránská ropná zařízení. Izrael přislíbil, že udeří na Írán v odvetě za raketové útoky, které následovaly po izraelské likvidaci vůdce Hizballáhu podporovaného Íránem. Analytici varují před možnými důsledky širšího konfliktu na Blízkém východě. Ropa Brent vzrostla za týden o více než 8 %, což je největší nárůst od ledna 2023, zatímco WTI si připsala 9,1 %, což je největší týdenní zisk od března 2023. Írán, který produkuje přibližně 3,2 milionu barelů denně, představuje zhruba 3 % světové produkce. Volná kapacita produkce ostatních členů OPEC+ by v případě výpadku íránských dodávek mohla růst cen ropy omezit.

 

RBNZ

 

Ve středu zasedá novozélandská centrální banka (RBNZ) a tržní pozorovatelé spekulují, že by mohla následovat příkladu Fedu a snížit sazby o půl bodu. Centrální banka v srpnu poprvé po více než čtyřech letech snížila základní úrokovou sazbu, přičemž guvernér RBNZ Adrian Orr uvedl, že by do konce roku rád provedl další dvě snížení. V úterý také Reserve Bank of Australia zveřejní zápis ze svého zářijového zasedání, kde trhy budou hledat další signály jejího jestřábího postoje.

 

Ing. Libor Stoklásek, MBA

 

Algoimperial

 

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality