Počet vydaných stavebních povolení letos o prázdninách klesl o 6,4 % r/r, ochromení stavebních řízení v souvislosti s digitalizací tedy data ČSÚ zatím neukazují

Počet vydaných stavebních povolení činil letos v srpnu 6181. Předtím v červenci to bylo 6104. Pro srovnání, v srpnu 2023 se jednalo o 6783 vydaných povolení a v červenci 2023 pak o 6293. O letošních prázdninách tedy počet vydaných povolení činil 12 285, čili meziročně o 6,4 procenta méně. To je pokles, který je v běžném rozsahu a nevypovídá o jakkoli zásadnějším narušení systému.

Letošní prázdninová čísla tak neukazují na jakkoli význačnější snížení propustnosti stavebních řízení. Je ovšem třeba říci, že stavitelé, developerské společnosti a další firmy a podniky sektoru nemovitostí v očekávání spuštění digitalizace stavebního řízení letos k 1. červenci podávaly ve zvýšené míře žádosti o vydání povolení před tímto datem.

Prázdninová čísla tak mohou zachycovat schvalování těchto žádostí, přičemž problematičnost spuštění digitalizace se projeví teprve ještě s dalším časovým odstupem.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom / Chief Economist, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality