Stavebnictví na konci léta zpomalilo růst, bytová výstavba byla slabší. V Praze se zahájilo 317 bytů

EKOSPOL, 7.10.2024
České stavebnictví na konci léta zpomalilo svůj předchozí dlouho nevídaný růst. Stavební produkce podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v srpnu meziročně vzrostla o 0,4 procenta, meziměsíčně ale byla nižší o 1,6 procenta. Pozitivních čísel dosáhl sektor díky inženýrskému stavitelství, naopak pozemní stavitelství i nadále klesalo. Nedařilo se ani bytové výstavbě.

Firmy v rámci celé ČR v osmém měsíci letošního roku zahájily stavbu 2753 nových bytů, což představuje meziroční pokles o 11,3 procenta. Dokončeno bylo 2238 bytů, tedy o 19,9 procenta méně než ve stejném měsíci loňského roku.

Nejvíce nových bytů se letos stále staví v hlavním městě, kde statistici evidují už 4404 zahájených bytů v rámci zcela nové výstavby, přičemž 317 bytů se začalo stavět v srpnu. Druhé místo drží Jihomoravský kraj s 2807 zahájenými byty, na který se s 2743 zahájenými byty dotahuje kraj Středočeský. Beznadějně poslední zůstává Karlovarský kraj, kde ČSÚ eviduje pouhých 233 zahájených bytů.

Aktuální statistiky ukazují, že předchozí červencový meziroční růst stavebnictví o rovná dvě procenta byl pravděpodobně jen vybočením z dlouhodobé mizérie celého sektoru. Výstavbu letos v létě táhly hlavně inženýrské stavby, což se nemusí v následujícím období opakovat. Co by naopak mohlo stavebnictví alespoň krátkodobě pomoci, je rekonstrukce budov a infrastruktury poničených velkými zářijovými povodněmi. Tento efekt ale bude trvat jen krátce.

Dlouhodobé problémy českého stavebnictví se nejen nevyřešily, ale ještě prohloubily. Zavádění digitalizace stavebního řízení je jedna velká katastrofa. Stavební úřady stále hlásí, že systém nefunguje, jak má. Kvůli tomuto fiasku skončil ministr pro místní rozvoj a vláda zvažuje dočasný návrat k původní formě podávání žádostí o stavební povolení, což zmatek opět jen o něco zvýší. Aktuálně tak není vůbec jasné, podle jakých pravidel se budou povolovat stavby v nejbližší budoucnosti, což na jistotě investorů absolutně nepřidává. Stavebnictví je sektorem, kde se plánuje na roky dopředu. Jakékoliv změny se proto projeví až s výrazným odstupem. Stavaři a investoři by potřebovali úplný opak současného legislativního Kocourkova, tedy dlouhodobě neměnné a předvídatelné podmínky. Jen tak mohou odpovědně plánovat a připravovat nové stavby. Dokud se tyhle zmatky nevyřeší, nečeká české stavebnictví nic pěkného.

 

RNDr. Evžen Korec, CSc.
Generální ředitel a předseda představenstva
EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality